Arap ülkelerinden Filistin’e destek

Arap ülkelerinden Filistin’e destek

Arap ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail hükümetinin uyguladığı cezai yaptırımları telafi etmek üzere Filistin’e mali yardımda bulunma konusunda anlaştı.
    
‘Arap Barış Planı Komitesi’nin Katar’ın başkenti Doha’da yapılan bakanlar düzeyindeki toplantısında, Filistin’e her ay 100 milyon dolar yardım gönderilmesine karar verildi.
    
Filistin Kurtuluş Örgütü Başmüzakerecisi Saib Ureykat, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinin mali yardımda bulunmayı kabul ettiğini söyledi.
    
Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir Al Sani ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi’nin, kararın iki hafta içerisinde uygulamaya konulması için takipte bulunacağı belirtildi.
        
”Barış planı gözden geçirilsin” çağrısı
        
Öte yandan toplantıda, Arap Barış Planı’nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine de vurgu yapıldı. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Al Sani, ”Geçen zaman göz önünde bulundurulduğunda, Arap Barış Planı da dahil olmak üzere, barış süreci yeniden gözden geçirilmeli” dedi.
    
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise söz konusu plandan vazgeçilmesine karşı olduğunu belirterek, bunun yapılması halinde, ”Bölgesel bir çatışma çıkacağı’ yönünde Arap bakanları uyardı.
    
Abbas, ”Bu, çok önemli bir girişim. Umarım her defasında bunu rafa kaldırmayı konuşmayız. Zira bu, savaş anlamına gelir” ifadesini kullandı.
    
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz tarafından ortaya atılan Arap Barış Planı, İsrail’in 1967 öncesindeki sınırlarına dönmesi karşılığında tüm Arap ülkelerinin bu ülkeyle ilişkilerini normalleştirmeleri esasına dayanıyor. Beyrut’ta 2002 yılında toplanan Arap Birliği Zirvesi’nde kabul edilen plan, yerlerinden edilen Filistinlilerin vatanlarına dönmesini ve İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekilmesini de öngörüyor.
    
İsrail yönetimi, Filistin’in BM’de ”gözlemci devlet” statüsü kazanmasının ardından uyguladığı cezai yaptırımlar çerçevesinde, Filistin yönetimine ödemesi gereken 100 milyon dolarlık vergi gelirini bloke etme kararı almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.