Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi: Şam rejimi her an düşebilir

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi: Şam rejimi her an düşebilir

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi, Şam rejiminin ”her an düşebileceğini” söyledi.
    
Arabi, AFP’ye verdiği özel demeçte, Suriye’de muhaliflerin toprak kazanmayı aralıksız sürdürdüğünü ve rejimin düşmesinin her an olabileceğini belirtti.
    
”Bugün Şam’da çatışmalar var. Ülkede 20 ay süren şiddetten sonra yakında birşeyler olacağını düşünüyorum” diyen Arabi, ”Suriye’deki olaylar, çok açık şekilde muhalefetin siyasi ve askeri olarak ilerlediğini gösteriyor. Her gün ilerliyorlar” diye konuştu.
    
Merkezi Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Arap Birliği’nin Genel Sekreteri Arabi, geçen ay Katar’ın başkenti Doha’da kurulan ve merkezinin Mısır’da olmasına karar verilen yeni Suriye muhalefeti koalisyonunun ”ilerlediğini” vurguladı.
    
Yeni koalisyonla temasta olduklarını ve temasta kalacaklarını belirten Arabi, Suriye’deki çatışmaların komşu ülkelere yayılıp yayılmayacağına ilişkin soruya ise ”bunun mümkün olduğunu ve gözardı edilemeyeceğini” belirtti.
    
Veto etme hakkı bulunan Rusya’nın Şam’a desteğinin BM’nin bu konuda ilerlemesini engellediğini vurgulayan Arabi, ”bunun, uluslararası toplumun Güvenlik Konseyi’nin işleyiş yöntemini gözden geçirmesi gerektiğini gösterdiğini” ifade etti.
    
Arabi, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in geçiş sürecinin sonuna kadar kalmasında ısrar ettiğini, Arap ülkelerinin ise tam yürütme yetkisine sahip bir hükümetle geçiş süreci başladıktan sonra Esed’in lüzumsuz hale geleceğini düşündüğünü belirtti.
    
Arap Birliği Genel Sekreteri, Şam’ı Güvenlik Konseyi’nde destekleyen Çin’in ise daha esnek hale geldiğini söyledi.
    
Uluslararası toplumda Esed rejimine en fazla destek verdiği düşünülen İran’ın ”gerçekte büyük bir aktör” olmadığını belirten Arabi, ”Basında, her yerde, İran’ın silah ve para sağladığını okuyorum. Tahran, Şam’a yardım ettiğini söylüyor ancak basındaki iddiaları yalanlıyor. İran’ın değişeceğini düşünmüyorum. İran dogmatik ancak bundan daha etkili değil” ifadesini kullandı.
        
İsrail-Filistin
        
Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi, BM, AB, ABD ve Rusya’ya çağrıda bulunarak Ortadoğu’da yeni bir sayfa açılması gerektiğini belirtti.

Arabi, İsrail ve Filistin konusunda süreç değil, adil ve gerçek barış istediğini vurguladı. İsrail ve Filistin konusunda, şahsi olarak ”barış süreci” ifadesini hiç kullanmadığını belirten Arabi, BM Güvenlik Konseyi’nin kapalı kapılar arkasında bölgedekileri izlemek için daha fazla komisyonun gerekli olduğunu söylemekle yetindiğine” dikkati çekti.
    
Doha’da pazar günü yapılacak bakanlar toplantısında Arap ülkelerinin ”bunu istemediklerini” dile getireceklerini belirten Arabi, ”Tüm bunlar incelenecek. Birşeylerin değişmesini umuyorum” dedi.
    
Arabi, Arap ülkelerinin İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesini öngören 242 sayılı kararın uygulanmasını istemek üzere BM Güvenlik Konseyi’ne gitmesini istediğini de ifade etti.
    
Arap Birliği Genel Sekreteri, ”Güvenlik Konseyi sorumluluklarını üstlenmezse uluslararası bir konferans talep edebiliriz” diyerek, bunun sadece bir fikir olduğunu da vurguladı.
    
Arabi, ABD’nin Filistin’in BM’deki ”gözlemci kuruluş” statüsünün, ”üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne yükseltilmesine karşı koymasında ”hiçbir mantıklı neden göremediğini” belirtti.
    
Nebil el Arabi, İsrail’in, yaklaşık 92 milyon avroluk vergi payının Filistin’e aktarılmasını geçici olarak durdurma kararını ise ”yasadışı” olarak nitelendirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.