AP’den Türkiye’ye çağrı ve uyarı

AP’den Türkiye’ye çağrı ve uyarı

Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilen siyasi gruplar bir araya gelerek Türkiye’de barış sürecinin tekrar başlatılması çağrısı yaptı.

AP’nin en büyük iki grubu Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar’ın yanı sıra Liberaller, Yeşiller ve Avrupa Birleşik Solu da ortak bildiriye imza attı.

Avrupa Birliği şüphecilerinden oluşan ırkçı Avrupa Hürriyet ve Doğrudan Demokrasi Grubu ile AK Parti’nin üyesi olduğu Avrupalı Muhafazakar ve Reformcular Partisi’nin bildiriye imza atmaması dikkat çekti.

Barış sürecinin bir an evvel canlandırılması ve bütün tarafların müzakere masasına dönmesi çağrısı yapan bildiri, şiddetin yeniden başlamasıyla ‘şok’ yaşandığını vurguluyor. Türkiye’nin demokrasi yolunda ciddi mesafe katettiği belirtilen bildiride bütün bu kazanımların tehlike altında olduğu kaydediliyor.

Barış sürecinin bitmesi ile çatışmaların başladığına işaret eden bildiri, sivillere, askerlere ve polise yönelik saldırıları ‘sert şekilde’ kınıyor. Ölümlerin önüne geçmek için Türk Ordusu ile PKK arasındaki şiddet sarmalının sona ermesi gerektiğini savunan bildiri, derinleşen çatışmanın bütün bölgeye tehdit teşkil ettiğini ve sorunun sadece siyasi yollarla çözülebileceğini kaydediyor. Bildiri hem Türk hükümetine hem de PKK’ya şiddeti sona erdirme ve barış sürecini tekrar başlatma çağrısı yapıyor. AP, her iki tarafın da silahları bırakması gerektiğini savunuyor.

Hristiyan Demokrat lider Manfred Weber, Sosyal Demokratların lideri Gianni Pittella, Liberallerin lideri Guy Verhofstadt, Yeşillerin eş başkanları Rebecca Harms ve Philippe Lamberts ile Avrupa Birleşik Solu’nun lideri Gabriele Zimmer tarafından imzalanan bildiri, Avrupa liderlerine de şiddetin son bulması için inisiyatif almaları gerektiğini hatırlatıyor.

Bildiri girişimini başlatan AP Yeşiller Eşbaşkanı Rebecca Harms ile Almanya Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Cem Özdemir, bugün Mardin ve Cizre’de temaslarda bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.