AP’den Irak ordusu analizi: IŞİD’e karşı şansı yok

AP’den Irak ordusu analizi: IŞİD’e karşı şansı yok

Radikal selefi terör örgütü IŞİD’in Irak topraklarında bir anda kat ettiği ilerleme üzerine Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), Irak ordusu hakkında bir analiz yayınladı.

 AP, Irak’ta 2 dönemdir cumhurbaşkanlığı yapan ve bir üçüncü döneme hazırlanan Nuri el-Maliki yönetimi altında Sünnilerin ezildiğini ve IŞİD’in bu durumu kendi lehine kullandığını söyledi. Analizde, ordudaki Sünni askerlerin Maliki yönetimi altında savaşmak istemediği için birçok yerde IŞİD’e direnmeden cephane ve mühimmatlarını da bırakarak kaçtığı yazıldı. Şii askerlerin ise Sünni bölgelerini korumaya istekli olmadığı belirtilerek nizami ordunun IŞİD karşısında düştüğü güç durum anlatıldı. Teröristlerin şiddet dolu infaz görüntülerini ise internet üzerinden yayarak ordu içinde ciddi moral bozukluğu ve korkuya sebep olduğunu vurgulandı.

Ajans, Irak’ın ikinci en büyük şehri Musul teröristler tarafından istila edilirken 52 bin polis ve 12 bin askerin kendilerine sağlanacak güvenli geçiş koridorları karşılığında silahlarını bırakarak şehri terk ettiğini söyledi. AP, bu iddiaları ismini açıklamak istemeyen iki eski ordu yetkilisinin istihbarat verilerine dayandırdığını belirtti. IŞİD’in Musul’a geçmesinin ardından Kürtlerin kontrolündeki Erbil’e kaçmayı başaran bir askerin “Biz savaşıyorduk ama liderlerimiz bize ihanet etti. Uyandığımızda bütün komutanlarımız kaçmıştı.” ifadelerine yer verdi.

Profesyonelleşmesini henüz tamamlayamamış orduda yolsuzluk olaylarının da yaşandığı analizde yer aldı. İşsizlik problemi yaşanan ülkede bir askerin 700 dolar aylık alması sonucu cazibe merkezi haline gelen silahlı kuvvetlere kayıt olan bazı Iraklıların birliğine hiç katılmadığı söylendi. Askerlerin aylıklarından bir kısmını rüşvetçi komutanlara verdiği ve cepheye gitmek yerine başka bir işte çalıştığı öne sürüldü.

Amerikan işgali boyunca terör örgütü El Kaide karşısında savaşmak üzere aşiretlerden devşirilerek oluşturulan ordudaki askerlerin devletten çok geldikleri mezhepsel gruplara bağlı oldukları yazıldı. Irak’ın başkenti Bağdat’taki askeri kontrol noktalarına Şii kökenli kişilerin yerleştirildiği ve ülke bayrağı yerine Şii mezhebine ait dini figürlerin yer aldığı bayrakların dalgalandırıldığı kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.