Amerikan istihbaratı Fransızları da dinlemiş

Amerikan istihbaratı Fransızları da dinlemiş

Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) Almanya’nın olduğu gibi Fransa’nın da telefon konuşmalarını takip ettiği öne sürüldü.

Fransız Le Monde gazetesinin haberi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Paris’i ziyaret ettiği sırada yayınlandı. Fransa hükümeti, haberin yayınlanmasının ardından Amerikan büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı.AB toplantısı için Lüksemburg’da bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, büyükelçinin izahat vermek üzere derhal bakanlığa çağrıldığını söyledi. Rusya’ya sığınan eski Amerikan ajanı Edward Snowden’in afişe ettiği ‘Prizma’ adlı programla ABD’nin Avrupa’yı dinlediği Haziran ayında ortaya çıkmıştı. Fabius, bu konuyla ilgili önlemlerini aldıklarını fakat casusluk olayının tekrar etmediğinden emin olmaları gerektiğini söyledi.

ABD Büyükelçisi Charles Rivkin ise Fransa ile askeri ve istihbari ilişkilerin son dönemin en iyi seviyesinde olduğunu söyledi fakat iddialarla ilgili yorum yapmadı. Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls ise geçtiğimiz yılın sonunda bir aylık süre içinde 70 milyondan fazla görüşmenin Amerikan istihbaratı tarafından kaydedildiği iddiasını ‘şoke edici’ sözleriyle değerlendirdi. Valls, “Bir müttefikimiz Fransa ya da diğer Avrupa ülkelerinde casusluk faaliyetinde bulunuyorsa, bu kesinlikle kabul edilemez.” dedi.

Le Monde’un haberine göre NSA özellikle terörle ilişkili olduğundan şüphelenilen kişileri dinlediği fakat siyaset ve iş dünyasından bazı kişilerin de takip altında olduğunu belirtti.Bu arada bugün Avrupa Parlamentosu vatandaşların bilgilerinin başka ülkelerle paylaşılmasını engelleyecek tasarı üzerinde çalışıyor. ABD merkezli dev internet şirketlerinin bu düzenlemeden etkilenmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.