Amerikalı siyaset bilimcilerden Mali krizi ile ilgili müzakere çağrısı

Amerikalı siyaset bilimcilerden Mali krizi ile ilgili müzakere çağrısı

Mali’de Fransız kuvvetleri ile Mali askerleri isyancı güçlere karşı savaşırken Washington’daki bazı siyaset bilimcilerden müzakere çağrısı geldi. Araştırmacılar, Mali krizinin çözülmesinin Batı Afrika’daki müttefik ülkelerin bir araya gelip barışçı müzakerede bulunmalarıyla mümkün olduğunu kaydetti. Araştırmacı Moss, Fransa ve ABD’nin Mali’de askeri varlık bulundurarak krize dahil olmaktan memnun olacaklarını ifade etti.   

ABD’deki Küresel Kalkınma Merkezi araştırmacılarından Todd Moss, “ABD ve Fransa bölgede tesirli güç olmayı tercih edeceklerdir. Timbuktu, Gao ve muhtemelen Bamako’ın da tercihleri askerlerinin var olması olacaktır” dedi.

ABD ve AB’de merkezi bulunan Brookings Araştırma Enstitüsü’nden Justin Vaisse, Mali’nin kuzeyindeki Tuareg Halkı ile Mali merkezi idaresi arasında geçtiğimiz senelerde var olan ihtilafın ülkeye dışarıdan gelerek dahil olan Selefi grupların tesiriyle alevlenip vahşet seviyesine çıktığını ifade etti.

Konuşmacılar, Mağrib’de faaliyet gösteren El-Kaide irtibatlı Ensar’ed-Din Hareketi’nin bölgedeki isyancı halkları kullandıklarını, Afganistan’da Taliban ile El-Kaide arasındaki münasebet gibi Mali’de de Ensar’ed-Din hareketinin Tuareg İsyanı’na dahil olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade etti. Araştırmacılar, Tuareg İsyanı’nın çözümü için uzun vadeli bir Barış maksatlı müzakerelerin derhal devreye sokulması gerektiğini, ancak Kuzey bölgesini isyancılardan geri almak isteyen Fransız destekli Mali merkezi idaresinin buna pek yanaşmayacağına da dikkat çekti.

Brookings Araştırma Enstitüsü’nden Kenya asıllı İktisatçı Mwangi Kimenyi, “Merkezi idare şimdilik kendisini güçlü hissettiği için Tuaregler ile müzakereye yanaşmayacaktır. Diğerleriyle müzakereye yanaşmayan idarenin olduğu yere demokrasi gelme ihtimali düşüktür” dedi.

Mali Krizine ABD’nin nasıl yaklaşacağını ifade eden Brookings Enstitüsü’ne bağlı Saban Orta Doğu Siyaseti Merkezi’nden Araştırmacı Daniel Byman, ABD’nin bölgede barışa aracılık etme çabalarından çok bölgedeki emniyet ve güvenlik işlerine yoğunlaşacağını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.