Amerika’dan İran’a yeni yaptırımlar

Amerika’dan İran’a yeni yaptırımlar

Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemeye devam etmesi nedeniyle İran Hükümeti’ne baskının ve izolasyonun artırılması çabalarını güçlendirmeye yönelik iki önemli adım attıklarını duyurdu.

İlk olarak, İran’ın enerji ve petro-kimya sektörüne yönelik yeni yaptırımları öngören yeni bir Başkanlık Emri’ni onayladığını belirten Obama, bu eylemin, İran’ın, var olan yaptırımları atlatmak için İran petrollerinin satın alımına yönelik ödeme mekanizması kurmasını önlemek için olduğunu kaydetti.

Obama, bunun yanında, İran’ın petro-kimya sektörüne yönelik mevcut yaptırımların da bu emirle genişletildiğini bildirdi.

Ayrıca Obama, belirlenmiş İran bankaları için bilerek finansal transferler yapan kurumların sorumlu tutulması için de önemli adım attıklarını belirterek, Hazine Bakanlığı’nın bu kapsamda, Çin’deki Kunlun Bankası ile Irak’taki Elaf İslami Bankası’na yönelik yaptırımlar getirdiğini kaydetti.

Bu iki bankanın İran bankaları adına milyonlarca dolar para transferi yaptığını ifade eden Obama, ”bugünkü eylemin açıkça, umutsuzluğu artan İran rejiminin uluslararası finansal sisteme giriş yapmasına izin veren finansal kurumların, nerede olurlarsa olsunlar ortaya çıkaracaklarını gösterdiğini” bildirdi.

Obama açıklamasında, ABD’nin diplomatik çözüme yönelik taahhüdünün devam ettiği ama uluslararası yükümlülüklere uyma sorumluluğunun İran’a ait olduğunu ifade etti.
Obama, ”Eğer İran Hükümeti karşı koymaya devam ederse, ABD ve partnerlerinin, artan sonuçları dayatmaya devam edeceğine şüphe olmamalı” ifadesini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.