Amerika ile Vietnam arasında ‘günlük’ yakınlaşması

Amerika ile Vietnam arasında ‘günlük’ yakınlaşması

Vietnam kuvvetleri tarafından yaklaşık kırk sene önce ABD-Vietnam savaşı sırasında vurularak hayatını kaybeden Steve Flaherty isimli Amerikan askerinin mektupları ve ABD deniz piyadeleri tarafından öldürülen Vietnam askerinin günlüğü, ABD-Vietnam arasındaki yakınlaşmasının simgesi oldu.  
Vietnam’ın başkentinde potansiyel bir askeri işbirliğini müzakere etmek için bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Leon E. Panetta, günlüğü meslektaşı Phuong Quang Thanh’a takdim etti. Karşılık olarak Panetta’ya Flaherty’nin mektupları verildi.  

Zamanında birbirine şiddetli düşmanlık besleyen iki ülke arasındaki beklenmedik bu yakınlaşma, son iki senede özellikle her iki tarafın Çin’in artan gücü ve askeri tehdidinden dolayı duyduğu endişeden kaynaklandığı söylenebilir. Yine de yakınlaşan bu ilişkiler Vietnamlı liderlerin şüphelerinden dolayı sınırlı durumda.  
Vietnam askeri yetkililerine göre bir taraftan ABD’nin bölgedeki askeri varlığı Çin’in Güney Doğu Asya’daki küçük devletleri etkisi altına alma olasılığını dengelemiş olabilir. Diğer taraftan, Amerikanın bölgede daha büyük güce sahip olarak Vietnam’ın iç ve dış politikalarına karışma ihtimali, Vietnam içinde endişelere sebep oluyor.   

Pazartesi günü gerçekleşen görüşmeler askeri işbirliği anlamında pek somut gelişmeler elde edilmese de Vietnam tarafı hala savaşta kayıp ABD askerlerinin ceset kalıntılarını bulmak için önceleri kısıtlanan üç araziyi açmayı kabul etti. Şimdiye kadar 980 ceset kalıntısının kimliği tanınmış, 1700’ünün kimliği ise henüz belirsiz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.