Almanya’yı da Rusya endişesi sardı

Almanya’yı da Rusya endişesi sardı

Rusya’nın, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasına yardımcı olmak amacıyla seçimlere müdahale ettiği yönündeki haberler Almanya’da da endişeye yol açtı.

Çok sayıda güvenlik uzmanı, Rus gizli servisine bağlı birimlerin önümüzdeki yıl yapılacak federal meclis seçimlerini de manipüle edebileceği uyarısında bulundu. Amerika’da bazı eyaletlerdeki online seçim sistemine sızmayı başaran Rus hackerlerin seçim sonucunu değiştirdiği iddialarından sonra, Amerikan İstihbarat Teşkilatı (CIA) da, Rus hükümetine yakın bazı kişilerin Demokrat Parti’nin gizli bilgilerini siber saldırı ile ele geçirerek Wikileaks’e aktardığını ve bunların yayınlanması sonucu seçimlere dolaylı olarak müdahale ederek Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanmasına yardım ettiği sonucuna varmıştı.

Bu açıklamaya paralel Almanya’daki istihbarat birimleri de, 2017’de yapılacak genel seçimler öncesi başta Rusya’dan olmak üzere siber saldırıların artabileceği uyarısında bulundu. Özellikle internette yayılan yalan haberlerin seçimlere etkisi olabileceğini savunan uzmanlar, siber saldırılara karşı zamanlıca önlem alınması çağrısında bulundular.

Federal meclis seçimlerini manipüle etme çabaları olduğuna dair bir dizi ipuçu tespit ettiklerini açıklayan Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Hans-Georg Maassen, Rus hackerlarin Almanya’nın içişlerine karışma tehlikesinden dolayı endişe duyduğunu bildirdi. “Alman siyasetinde siber saldırıların arttığını gözlemliyoruz. Siber operasyonların Alman hükümet üyelerini, federal meclis vekillerini ve demokratik partilerin üyelerini tehlikeye soktuğu görüşündeyiz” diye konuşan Alman istihbaratının başındaki isim, siber saldırılarla seçim sonucunun manipüle edilerek, ülkenin istikrasızlaştırılmasının hedeflendiği öne sürdü. Başbakan Angela Merkel de geçen hafta parlamentoda yaptığı bir konuşmada siber saldırı tehlikesini doğrulayarak, özellikle yalan haberlerin seçimleri etkilemesinden endişelendiğini belirtti. İnternette yayılan yalan haberlerin kamuoyunun düşüncelerini manipüle ettiğini söyleyen Merkel, yasaların bu yeni durumu dikkate alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konunun uzmanları Rusya hükümetine yakın hacker çevrelerin, seçimde oy manipulasyonundan daha çok, yalan haberlerle kamuoyunu yönlendirme çabasında olacaklarından yola çıkıyor. Sahte siteler, botlar ve trollerle yayılan haberlerin yol açabileceği zarar konusunda ise verilen örnek, bu yılın başında yaşanan bir olay. 13 yaşındaki Lisa adlı Rusya kökenli göçmen bir ailenin kızının, Berlin’de günlerce bir grup Arap sığınmacının tecavüzüne uğradığı haberlerinin Facebook ve Twitter üzerinden ortaya atılması sonrasında, Almanya’nın çeşitli kentlerinde Rusya kökenliler ve aşırı sağcı Alman çevreleri günlerce ırkçı ve İslam karşıtı protesto gösterileri ve kampanyalar düzenlemiş, olay Rusya’yla Almanya arasında çok sert suçlamalara yol açmıştı. Sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) propaganda için malzeme yaptığı haberin sonradan doğru olmadığı anlaşılmıştı.

Seçim öncesinde bu tarzda yanlış ve yalan haberler üretilerek, Rusya dostu AfD partisine dolaylı olarak destek sağlanabileceğini öne süren uzmanlar, Rusya lideri Putin’e karşı siyasi partiler ve siyasetçiler hakkında edinilen gizli bilgilerin de piyasaya sürülebileceğinden yola çıkıyor. Eldeki verilere göre Rus hackerler ‘Spear Phishing’ adı verilen yöntemle Alman parlamentosundaki çok sayıda siyasetçinin özel maillerini zamanı geldiğinde yayınlamak amacıyla ele geçirmiş durumda. Anayasayı Koruma Dairesi’nin doğruladığı bilgilere göre, ‘hedef odaklı oltalama saldırıları’ olarak da bilinen ’Spear Phishing’ adı verilen yöntemde, kullanıcılar sabote edilmiş bir linki veya yazılımı farkında olmadan aktif hale getirerek hackerların maillerine girebilmesine neden oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.