Almanya’da İslam dernekleri ile devlet sözleşmesi imzalandı

Almanya’da İslam dernekleri ile devlet sözleşmesi imzalandı

Almanya’da Hamburg eyaleti ile İslam dernekleri arasında karşılıklı görev ve yükümlülüklerin belirlendiği devlet sözleşmesi imzalandı.

Sözleşmeyi Hamburg eyaleti adına Başbakan Olaf Scholz, İslam derneklerinden de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DITIB), Şura derneği, İslam Kültür Merkezleri Birliği ve Alevi Cemaati temsilcileri imzaladı.

Scholz, sözleşmeyi bir kilometre taşı olarak niteleyerek, bunun Müslümanlara yönelik saygının bir işareti olduğunu belirtti.

DITIB Hamburg eyaletinin Başkanı Zekeriya Altuğ da, sözleşmenin imzalanmasını “Hamburg ve Almanya için tarihi bir gün” ifadesi ile açıkladı.

Sözleşme uyarınca, Müslüman çocuklar bayramlarda okula gitmek zorunda olmayacak ve din dersi alabilecek ayrıca Müslümanlar İslami kurallara göre defnedilebilecek.

Sözleşme, Müslümanlara, kadın-erkek eşitliğinin tam olarak uygulanması, anayasaya sadık olmaları ve diğer dinlere karşı hoşgörülü ve saygılı olmaları gibi bazı konularda sorumluluklar da getiriyor.

Sözleşmeye göre Müslüman çalışanlar bayram günlerinde işe gitmek zorunda kalmayacak ancak kullanılan tatil daha sonra başka günlerde telafi edilecek.

Almanya tarihinde ilk kez bir eyalet Müslüman derneklerle böyle bir sözleşme imzaladı. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için Hamburg Eyalet Meclisi tarafından da onanması gerekiyor. Hamburg’da yaklaşık 130 bin Müslüman yaşıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.