Almanya’da casusluk krizi sürüyor

Almanya’da casusluk krizi sürüyor

Almanya önümüzdeki hafta sonu G7 Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Alman medyasında, ABD Başbakanı Barack Obama’nın ‘Casusluk Skandalı’ndan dolayı liderlerin buluşmasına gelmemesiyle ilgili haberlere yer veriliyor. Resmi kaynaklar ise söz konusu iddiaları yalanlıyor.

ABD, Alman İstihbarat Servisi’nin (BND) Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’na (NSA) yardımlarını içeren listenin açıklanmasına karşı çıkıyor. Büyük koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) bu listenin bir şekilde denetime sunulmasını istiyor.

SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi ise Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Birlik Partisi (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) 8 Haziran’da başlayacak meclis oturum haftasına kadar bu konuda karar vermesini talep etmişti.

SPD’nin Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann ise Alman ve Amerikan istihbarat teşkilatları arasındaki işbirliğin önemini dile getirmiş, bu işbirliğini son verme isteği ve lükslerinin bulunmadığını vurgulamıştı. Alman istihbarat servislerinden sorumlu Federal Başbakanlık Dairesi ise listenin Federal Meclis Denetleme Kurulu’na açıklanmasıyla ilgili ABD’den cevap beklediğini belirtilmişti.

ABD’den, bu olayın “Almanya’nın iç meselesi” olduğuna dair açıklamalar yapıldı. Bu olay çerçevesinde gizlilik sınıflandırılmasıyla ilgili tartışma başladı.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, Berliner Zeitung’a yaptığı açıklamada belgelerin gizli olarak sınıflandırılması konusunda yeni düzenleme yapılmasının mantıklı olacağını dile getirdi.

ZİRVE ÖNCESİ SINIRLARDA PASAPORT KONTROLÜ BAŞLADI

Öte yandan, 7 ve 8 Haziran günleri Bavyera eyaletinin Garmisch-Partenkirchen kasabası yakınlarındaki Elmau Şatosu’nda gerçekleşecek G7 zirvesi için güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. 15 Haziran 2015 tarihine kadar Şengen Antlaşması’nı kısmen askıya alan Bavyeralı yetkililer, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti sınırlarında pasaport kontrolü yapmaya başladı.

Alman polisi bu şekilde, şiddet eğilimiyle tanınan kişileri sınırdan içeri sokmayacak. Münih Polis Teşkilatı’nın da hummalı bir çalışma içinde olduğu bildirildi.

Dünyanın en gelişmiş yedi ülkesinin liderlerinin ağırlanacağı program öncesi, dünya liderlerinin şato güzergâhları üzerine park ve durma yasağı tabelalarının asılmaya başlandığı belirtildi.

Toplantıya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve ABD’den hükümet başkanları katılacak. Münih’te delegasyonların kalacağı otellerin çevrelerindeki rögar kapaklarına kilit vuruluyor. Devlet ve hükümet başkanlarını korumak için toplam 2 bin 500 polisin görev alacağı belirtildi.

Garmisch-Partenkirchen belediye yönetiminin, programı protesto etmek isteyen eylemcilere izin vermediği aktarıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.