Almanya yeni cumhurbaşkanını seçti

Almanya yeni cumhurbaşkanını seçti

Almanya eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Federal Seçiciler Kurulu’nun bin 260 kişiden oluşan üyesi Berlin’de Federal Meclis’te toplandı. Yapılan oylamada eski Dışişleri Bakanı Steinmeier, Joachim Gauck’tan boşalan cumhurbaşkanlığı görevine seçildi.

Steinmeier Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti’nin adayı olarak katıldı.

2005 – 2009 ve 2013 ile 2017 yılları arası dışişleri bakanlığı yapan Steinmeier Almanya’da farklı partilerden bir çok siyasetçinin desteğini alan bir isim.

Almanya’da cumhurbaşkanlığı makamı sembolik bir işleve sahip.

Steinmeier’ın geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Trump için ‘nefret üreten kişi’ tabirini kullanmıştı.

Mevcut Cumhurbaşkanı Gauck’un görev süresi 18 Mart’ta doluyor.

TÜRKİYE’YE SON ZİYARETİNDE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ UYARISI YAPTI

Steinmeier Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’ye son ziyaretini 15 Kasım 2016’da yapmış ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü. Steinmeier, Türkiye’de başarısız darbe girişiminin ardından toplu gözaltı ve tutuklamalarla, düşünce özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların Almanya’da yol açtığı endişeleri dile getirmişti.  Steinmeier, “Lütfen Türkiye’de bunları ‘kibir, ya da yukarıdan ders verme’ şeklinde algılamayın” diye konuşmuştu.

ÇAVUŞOĞLU, ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANINA DÜŞÜK PROTOKOL UYGULATMIŞTI

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in Türkiye ziyaretini değerlendiren Bild gazetesi, ziyaretin dostluk havasından uzak geçtiği yorumunda bulunmuştu. Gazetenin haberine göre Bakan Steinmeier’in bir gün önce havalimanına gelişinden görüşmeye kadar birçok alanda düşük protokol uygulandığı ortaya çıkmıştı. Gazete, Alman bakanın aracının uçağa yanaştırılmayarak, heyetin otobüsle havalimanı çıkışına götürüldüğünü yazmıştı.

MAKAM ARACINA ALMAN BAYRAĞI TAKTIRMAMIŞLARDI

Steinmeier’in resmi temaslarında kullandığı makam aracına Alman bayrağının uygun parça olmadığı gerekçesiyle takılmasına izin verilmemişti. Alman politikacı Steinmeier, birçok Avrupalı diplomat gibi Cumhuriyet ve HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklama kararları ve medyaya yönelik baskılara ilişkin Türkiye’yi eleştirmiş, Avrupalı değerler ve demokrasiden uzaklaşıldığı uyarısı yapmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.