Almanya ve Rusya ‘soykırım’ dedi

Almanya ve Rusya ‘soykırım’ dedi

Ermenistan’da bugün 1915 olaylarının 100’üncü yılı anma törenlerine gitmeye hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘soykırım’ ifadesini kullandı. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 1915’de yüz binlerce Ermeninin planlı şekilde katledildiğini iddia etti.

Moskova’da düzenlenen ‘Soykırımların olmadığı bir dünya’ adlı programa gönderdiği mesajda etnik kaynaklı toplu katliamların haklı gerekçeleri olamayacağını söyledi.

Putin, mesajında, “24 Nisan 1915 insanlık tarihinin en korkunç ve dramatik olaylarından ve Ermeni halkının soykırımı ile ilgili kederli bir tarih” ifadelerini kullandı.

Gauck da, “Jön Türkler etnik olarak homojen, dinî ve etnik olarak tek ulusluluk hedefliyorlardı. 20. yüzyılda ulus devletlerin ortaya çıkmasıyla etnik temizlik ve tehcir başgösterdi. Osmanlı döneminde de soykırım dinamiği gelişti ve Ermeniler bunun kurbanı oldu” açıklamasında bulundu.

Berlin Dom Kilisesi’nde 1915’te hayatını kaybeden Ermeni, Süryani ve Pontus Rumları için düzenlenen ayine katılan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da yaşananların Soykırım örneği teşkil ettiğini belirtti.

“Ermenilere yönelik katliam savaşın gölgesinde başladı ve savaş bu olayın meşruiyetine hizmet etti. Birinci Dünya Savaşı’yla başlayan süreçten sonra birçok yerde değişik dini ve etnik azınlıklar ‘yabancı ülkelerin kolu’, ‘huzur bozucu’, ‘düşman’ ve ‘halkın bünyesindeki hastalık’ olarak tanımlandı” diyen Gauck, “Kurbanları anıyoruz, hatırlıyoruz yad ediyoruz. İnsan onuru yok edilemez” ifadelerini kullandı.

Osmanlı İmparatorluğu’nda 1915 olaylarının faillerinin de diğerleri gibi ırkçı, etnik ve dini duygularla hareket edip fanatik şekilde doğru yaptıklarına inandıklarını söyleyen Alman Cumhurbaşkanı Gauck, “Jön Türkler de etnik olarak homojen ve dini ve etnik olarak tek ulusluluk hedefliyorlardı. 20. yüzyılda ulus devletlerin ortaya çıkmasıyla etnik temizlik ve tehcir baş gösterdi. Osmanlı döneminde de soykırım dinamiği gelişti ve Ermeniler bunun kurbanı oldu” şeklinde konuştu.

“KİMSEYİ SUÇLU SANDALYESİNE OTURTMUYORUZ”

1915 olaylarından 100 yıl sonra bir tartışmanın içinde olduklarını söyleyen Gauck, “Fakat bu tartışmayı bir kelimeye indirgememeliyiz.” dedi ve şöyle devam etti: “Burada önemli olan 100 yıl sonra planlı bir şekilde bir halkın yok edilmeye çalışılması gerçeği tanınması ve anılmasıdır. Kimseyi suçlu sandalyesine oturtmuyoruz, çünkü failler yaşamıyor. Onların çocukları ve çocuklarının çocukları suçlu değil. Beklenti; tarihi olayın ve tarihi suçun tanınması. Bugün yaşayanların sorumluluğu siyaset olarak azınlıkların yaşamı ile insani ve bireysel haklarının korunması ve saygı duyulmasıdır.”

“BİZİM DE SUÇUMUZ VAR”

Almanya’nın Nasyonal Sosyalizm dönemindeki katliamını andığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gauck, “Suç ve fail arasındaki farkı öğrendik. Ermenilerin katledilmesinin Almanya’da anılması haklı ve anlamlıdır. Almanlar olarak Ermenilere yapılanların aydınlatılması için çalışmalıyız, çünkü bizim de sorumluluğumuz var. Hatta Ermenilerin katledilmesine bizim de suçumuz var. Yaşananların planlanmasında ve Ermenilerin sınır dışı edilmesinde Alman askerleri de yer aldı. Alman diplomatlar da Ermenilerin yok edilme isteğini görmezden geldiler. Çünkü Alman Krallığı, Osmanlı ile ilişkileri bozmak istemiyordu” dedi.

Gauck konuşmasını, “Türklerle Ermenileri yakınlaşması için her cesur adım beni memnun eder. Kimse gerçeklerden korkmamalıdır” sözleriyle tamamladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.