Almanya Erdoğan’ın miting yapmasını istemiyor

Almanya Erdoğan’ın miting yapmasını istemiyor

Türkiye’nin siyasi yaşamında şimdiden önemli bir dönemeç haline gelen anayasa değişikliği referandumu için geri sayım devam ederken, Türkiye’den siyasetçilerin yaklaşık 1,5 milyon seçmenin olduğu Almanya’da planladıkları mitingler tartışmalara yol açıyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz Cumartesi günü Oberhausen kentinde bir mitingde konuşmasından sonra, şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart ayı içerisinde Almanya’da miting yapacağı ve referandum için ‘Evet’ denmesini isteyeceği yönündeki haberler tepkilere neden oldu.

Referandum süreci ve Almanya’daki mitingler, Türkiye kökenli göçmenler arasında kutuplaşmayı artıracağı kaygısıyla kamuoyunda ve politik çevrelerde şüphe ile izleniyor.

Konuyla ilgili Alman basınında yer alan ve Ankara’daki diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Mart ayı içerisinde Avrupa Konseyi’nin bulunduğu Strasbourg’a resmi ziyarette bulunacak, ardından Almanya’ya geçerek muhtemelen Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde düzenlenecek bir mitingde başkanlık sistemi için oy isteyecek. Ancak eyalet hükümeti, mitingin federal hükümet tarafından engellenmesini talep etti.

Eyaletin Uyum Bakanı Rainer Schmeltzer, Türkiye’den gelen siyasetçilerin mitinglerinin toplumu böldüğünü ve federal hükümetin diplomatik yolları kullanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting yapmasını engellemesi gerektiğini söyledi. Benzer bir talebi dillendiren İçişleri Bakanı Ralf Jäger de, “Almanya‘daki ifade özgürlüğü, temel hakların sınırlandırılması ve idam cezasının geri getirilmesiyle birlikte sunulan bir anayasa değişikliğinin kampanyası için kötüye kullanılamaz” şeklinde konuştu.

Yapılan analizlerde, Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in gözaltına alınması nedeniyle Alman siyasetçiler tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olası mitingine yönelik tepkilerin dozajının sertleştiği öne sürülüyor.

Sol Parti Kuzey Ren Vestfalya eyalet örgütü başkanı Özlem Demirel de, Türkiye’deki siyasi konuların mitinglerle Almanya’ya taşınmasının burada yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin uyumuna zarar verdiği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce 2008 ve 2014 yıllarında iki kez Köln’de 16 bin kişilik Lanxess-Arena’da kapalı salon mitingleri yapmıştı. Geçen yıl 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Köln’de yapılan destek mitingine canlı bağlantı kurmak istemesi ise mahkeme tarafından yasaklanmış, konu Almanya ile Türkiye arasında gerilime neden olmuştu.

Yaklaşık 1,5 milyon seçmenin olduğu Almanya’da seçmenler konsolosluklarda açılacak seçim sandıklarında 27 Mart – 9 Nisan tarihleri arasında oy kullanacaklar. Oylar, her günün akşamında sayılarak kilitli odalarda saklanacak. Seçim işlemleri bittikten sonra uçakla Türkiye’ye götürülecek ve sayımı yapılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.