Almanya, ABD’nin Hürmüz Boğazı’na deniz gücü gönderme talebini reddetti

Almanya, ABD’nin Hürmüz Boğazı’na deniz gücü gönderme talebini reddetti

Almanya, ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda güvenliği sağlamak için oluşturacağı deniz gücü misyonuna katılmayı reddetti.

Hükümet Sözcüsü Steffan Seibert, ”Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mevcut durumda, ABD liderliğindeki göreve katılma gibi bir düşüncesi yok. Alman hükümetinde herkes bu konuda hemfikir.” dedi.

ALMAN SİYASİLER DAHA ÖNCE TEKLİFE SOĞUK BAKMIŞTI

Daha önce de başta Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas olmak üzere resmi makamlar, misyona katılmayacaklarını belirtmişti.

Mass konuya ilişkin açıklamasında, “Hürmüz Boğazı’nda gerilimi daha fazla tırmandırmaktan kaçınmalıyız. Basra Körfezi’ndeki mevcut krize askeri yöntemler bir çözüm olamayacak” ifadelerini kullanmıştı.

İRAN, BİR PETROL TANKERİNE DAHA EL KOYDU

Öte yandan, İran Devrim Muhafızları, bir petrol tankerine, “bazı Arap devletlerine yakıt kaçırdığı” gerekçesiyle el koyduğunu duyurdu.

İran devlet televizyonu, tankere Basra Körfezi’nde Devrim Muhafızları’na bağlı donanma güçleri tarafından el koyulduğunu bildirdi.

Devlet televizyonu, tankerin 700 bin litre yakıt taşıdığını açıkladı. Haberde, tankerdeki yedi kişilik mürettebatın gözaltına alındığı belirtildi.

İRAN’IN EL KOYDUĞUMUZ GEMİ IRAK’A AİT İDDİASINA YALANLAMA

İran’ın resmi ajansı IRNA, kaçak akaryakıt taşıdığı iddiasıyla Basra Körfezi’nde el konulan geminin Irak’a ait olduğunu duyurdu.

“Hita” adlı geminin, İran’dan kaçırdığı akaryakıtı Basra Körfezi çevresindeki Arap ülkelerine taşıdığı öne sürüldü.

Irak ise iddiayı yalanladı. Irak Petrol Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Basra Körfezi’nde el konulan gemi, Bakanlığın petrol pazarlamada kullanmadığı küçük gemilerden.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, ilgili makamların İran tarafından el konulan gemi hakkında bilgi toplamaya çalıştığı vurgulandı.

Gemi, müdahalenin ardından yasal prosedürler için Farsi Adası’na çekilmişti.

İRAN İLE BATI ARASINDA TANKER  KRİZİ

İran ile Batı arasında yaklaşık bir aydır tanker gerilimi yaşanıyor. Geçen ay başında İngiltere, Suriye’ye yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle bir İran petrol tankerine Cebelitarık Boğazı’nda el koymuştu. Bunun üzerine İran da Hürmüz Boğazı’nda denizcilik kurallarını ihlal ettiğini öne sürdüğü bir İngiliz petrol tankerine el koymuş, bir başka tankeri ise uyarıda bulunduktan sonra serbest bırakmıştı.

“Stena Impero” adlı tankere el koyulmasını yasa dışı olarak tanımlayan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, bu gemiye karşılık İran tankerinin serbest bırakılması gibi bir takas önerisini kabul etmeyeceklerini söylemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.