Alman Meclisi, Amerikan istihbaratı ile işbirliğini sorgulayacak

Alman Meclisi, Amerikan istihbaratı ile işbirliğini sorgulayacak

Alman istihbarat teşkilatlarının koordinasyonundan sorumlu Federal Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla, Federal Meclis Denetleme Kurulu’nun ‘NSA-skandalı’ çerçevesindeki sorularını cevaplayacak.

 

Kurulun Başkanı Thomas Oppermann, Pofalla’dan Amerikan Güvenlik Kurumu NSA ile Alman iç ve dış istihbarat teşkilatlarının işbirliğini ve Başbakan Angela Merkel’in bu işbirliğinden ne derecede haberdar olduğunu öğrenmek istediklerini belirtti.

 

Hükümeti şimdiye kadar parlamento ve kamuyu yeterince bilgilendirmemekle suçlayan Oppermann, “Hiçbir şey bilmiyoruz diyerek kandırmak mı istiyorlar, yoksa tamamen bilgisizler mi bilmek istiyoruz.” dedi.

 

Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti’den Hartfrid Wolff de Pofalla’dan bilgi talep ederek, “Pofalla, Alman ve Amerikan teşkilatları arasında teknik düzeyde işbirliği olup olmadığı hakkında açık net bilgi vermelidir.” dedi.

 

Spiegel dergisi, ülkenin iç istihbarat teşkilatı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) ile Alman istihbarat teşkilatı BND’nin NSA’nın sunduğu ‘XKeyscore’ adlı veri izleme programını kullandığını iddia etmişti.

 

Federal hükümet, bu detayın ortaya çıkmasından sonra Pofalla’nın Denetleme Kurulu’nu bilgilendireceğini basın sözcüsü aracılığıyla duyurmuştu.

 

Diğer taraftan ise Alman Telekom Şirketi’nin NSA’ya her türlü dinleme konusunda yardım ettiği ortaya çıktı. Telekom sözcüsünün verdiği bilgiye göre 2001 yılında Telekom Amerikalı telefon şirketi Voicestream’i satın aldıktan yazılı anlaşmayla bu konuda yardımcı olacağını taahhüt etmiş. Ayrıca Almanya’da Telekom üzerinden akışı olan bilgilerin ve konuşmaların korunduğu buna karşılık ABD’den yapılan veya ABD’ye yapılan aramaların bu dinlemelerin kapsama alanına girdiği açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.