Alexandra Toma: Patriot füzeleri Türkiye’yi ve Suriye’deki ayaklanmacıları koruyacak

Alexandra Toma: Patriot füzeleri Türkiye’yi ve Suriye’deki ayaklanmacıları koruyacak

Türkiye’nin, Suriye’de yaşanan iç çatışmanın kendi topraklarında oluşturacağı tehditten duyduğu endişe sonucu NATO’dan Patriot füze talebinde bulunması ile ilgili Truman National Security Project üyesi, dış ilişkiler ve ulusal güvenlik uzmanı Alexandra Toma Zaman Amerika’ya açıklamalarda bulundu. Amerika’nın Türkiye’yle karşılıklı çok güçlü bir ilişkisi olduğunu belirten Toma, NATO üyeliği ile bu ilişkinin daha da güçlendiğini söyledi.


“Biz Türkiye’nin ulusal güvenlikle ilgili endişelerine karşı duyarlı olmak istiyoruz.” yorumunu yapan Toma, Patriot füzelerinin Amerika’nın Suriye’deki rejime karşı aldığı tavır açısından da anlam taşıdığını kaydetti. Toma “Patriot füzeleri, Suriye’de ayaklanan ve Amerika’nın desteklediği halkı da koruyacak. Füzeler sınır güvenliğini güçlendirecek ve Esad rejiminden gelen hava saldırılarına karşı Türkiye’ye ve Suriyeli ayaklanmacılara bir parça rahatlık getirecek.” dedi.

Başkan Barack Obama yönetimi iç siyasette ve uluslararası platformda Suriye’de bir çok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan gelişmelere karşı sessiz kalmakla ve bölgede liderlik gösterememekle eleştirilmişti.

Uluslararası arenada oldukça ses getiren Türkiye’nin NATO’ya yaptığı Patriot füze sistemi talebi, Amerika’nın da onay vermesiyle yakın bir süreçte hayata geçecek. İran ve Rusya’nın bölgede huzursuzluğu pekiştireceği gerekçesiyle karşı çıktığı proje için Türkiye, ulusal güvenliğinin tehdid altında olduğu uyarısını yapıyor.

Suriye’de 20 aydır devam eden iç çatışmalar ve iktidarın kendi sivil halkına yönelik saldırıları Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın uluslararası arenada kredisinin yok olmasına sebep oldu. 3 Ekim’de Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine Suriye’den gelen top mermisinin isabet etmesi ve 5 kişinin hayatını kaybetmesi Türkiye için alarm niteliği taşıyan gelişmeydi. Ayaklanmaların Türkiye’ye sıçrayabilmesi olasılığı da Türkiye’nin ulusal güvenliği için girişimlerde bulunması sonucunu doğurdu.

Maryland Üniversitesi School of Public Policy bölümünde ulusal güvenlik konusunda araştırmalarda bulunan ulusal güvenlik uzman Nilsu Gören Türkiye’ye kurulacak Patriot füze sistemi ile ilgili teknik bilgiler verdi. Gören, “Patriot füze savunma sistemlerinin çeşitli varyantları bulunmakla birlikte esas nitelikleri ‘alt katman savunması’ uygulayarak balistik füzeleri hedeflerine ulaşmak üzereyken vurmalarıdır. Alt katman savunması denilmesinin sebebi, füzenin uzaydaki uçuşunu tamamlamasından sonra yere yaklaşırken devreye girmeleridir. ‘Patriot Advanced Capability 3’ (PAC-3), olarak bilinen füze savunma sistemine şu an ABD ve Hollanda sahiptir Bu sistem yaklaşık 1000 km menzilli balistik füzelere karşı savunma sağlamaktadır. Bu sistemle yalnızca birkaç şehir korunabilir. Daha geniş bölgeleri korumak için cok sayıda Patriot bataryası gerektiği icin cok maliyetlidir ve kitle imha silahlarıyla yüklü füze başlıklarına karşı etkisiz kalacaktır.” sözleriyle konunun teknik boyutuna açıklık getirdi.

‘Erken uyarı radar sistemi’ Türkiye’yi riske mi sokuyor?

Türkiye’nin kendi füze savunma sistemi olmadığı için bu sistemi NATO’dan temin etmesinin ‘teknik açıdan daha kolay ve daha ekonomik’ bir çözüm olduğunu belirten Gören, Malatya Kürecik’te konuşlandırılan ‘erken uyarı radar sistemi’nin füze savunma sistemi ile güçlendirilmediğini de ekledi.

2011 yılında Amerika tarafından Kürecik’e konuşlandırılan sistemin 2025 yılına kadar kurulacak  ‘Aktif Kademeli Taktik Balistik Füze Savunması’nın bir parçası olduğunu belirten Gören, “Amerikalı yetkililerin öngörülerine göre füze savunma sisteminin gelecek aşamalarında Türkiye için büyük bir rol görünmüyor. Bu durum, Türkiye’nin bölgeye olan yakınlığından, balistik füzelerin uçuş rota ve menzillerden ve varolan füze savunma teknolojisinin limitlerinden kaynaklanıyor. ABD’nin uzun vadede Türkiye’nin savunulamayan bölgelerine ‘Termal Yuksek İrtifa Alan Savunma’ (THAAD) adı verilen sistemi göndermesi beklenebilir.” tahmininde bulundu.

‘Erken uyarı radar sistemi’nin Türkiye’yi ulusal güvenlik açısından riske sokup sokmadığı ile ilgili sorumuzu cevaplandıran Toma, “Türkiye topraklarında konuşlandırılan ‘erken uyarı radar sistemi’ Akdeniz’de bulunan Amerikan Aegis gemilerine bağlıdır. Bu gemi üsler herhangi bir ateşli saldırıya cevap vermeye hazırdır. Türkiye bu açıdan koruma altındadır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.