AİHM kararlarını uygulamayan ülkeler: Rusya, Türkiye, Ukrayna Romanya

AİHM kararlarını uygulamayan ülkeler: Rusya, Türkiye, Ukrayna Romanya

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının üye devletler tarafından uygulanması durumunu inceledi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu üye devletlerden bazıları, kararları uygulama noktasında ‘endişe verici’ olarak kategorize edildi.  

Komite, AİHM’nin verdiği karaların üye devletler tarafından uygulanıp uygulanmadığı denetlemek için yılda 4 defa toplanıyor. AİHM karalarının uygulanması noktasında problemler yaşayan üye devletlerden 17’si endişe verici olarak tarif edildi.

Arnavutluk, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Moldova, Polonya, Rusya Federasyonu, Sırbistan Cumhuriyeti, Makedonya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Krallık’ın uygulama oranlarının endişe verici boyutlara ulaştığı belirtildi. Bakanlar Komitesi bir sonraki insan hakları toplantısını 8-10 Mart tarihleri arasında yapmayı planlıyor. Raporda Türkiye’nin, Kıbrıs Rum kesimi ile ilgili verilen kararların uygulanmadığı belirtiliyor

Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46. maddesi gereğince üye devletleri bu yönüyle inceleme ve denetleme hakkına sahip. Üye devletler normalde AİHM tarafından verilen karar uymak zorundadır. Komite, devletlere bu konuda bağlayıcı sorumlulukları yüklüyor. Bunlar arasında başvuranın maddi manevi tazminat ve mahkeme masraflarını karşılanması ile ileride benzer mağduriyetlerin oluşmaması için yürürlükteki mevzuatın veya içtihadın değiştirilmesi, gözaltı şartların iyileştirilmesi gibi bazı genel önlemlerin alınması gibi tedbirlerin alınmasını istiyor.

TÜRK YARGIÇ, AİHM KARARLARININ UYGULANMAMASINDAN ŞİKAYETÇİ

AİHM Başkan Yardımcısı Işıl karakaş, Avrupa Konseyi’nin 13-14 Ekim tarihleri arasında düzenlediği “ifade özgürlüğü” kongresinde yaptığı konuşmada, konseye üye 47 devletin AIHM kararlarını uygulamamasını eleştirmişti. Karakaş, AİHM’nin verdiği kararlardan 11 bin civarında uygulanmayan karadan bahsetmiş, 10 yıldır uygulanmayan kararlar olduğunu söylemişti.

Mahkeme kararlarının yerine getirilmemesi AİHM’nin güvenirliğini tehlikeye sokuyor. Güvenin sarsılması ileriye yönelik bağlayıcılığının kalmaması anlamına geliyor. AİHM kararlarını en fazla yerine getirmeyen ülkeler Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Romanya.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.