Afganistan’daki Kur’an yakma protestosunda 6 kişi hayatını kaybetti

Afganistan’daki Kur’an yakma protestosunda 6 kişi hayatını kaybetti

Afganistan’daki NATO üssünde Amerikalı askerlerin Kur’an yakdığı bilgisinin kamuoyuna yayılması üzerine Afgan halkı bugün de protestolara devam etti. Ancak yapılan protestolara kan bulaştı ve güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 6 gösterici hayatını laybederken onlarca kişi de yaralandı.
Kur’an yakılmasına karşı devam eden gösteriler Afganistan’da bir türlü durmak bilmiyor. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, protestoculara seslenerek şiddetten uzak durmalarını istedi. Karzai, halkın Kur’an yakılmasını protesto etmesini anladığını ancak bunun şiddetten uzak bir şekilde yapılmasını istedi.
Afganistan’da artan protestolara karşın Amerikan Büyükelçiliği kapılarını dünyaya kapadı. Elçilik, çalışanlarına ülke içinde (Afganistan’da) seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Bugün bazı Afgan şehirlerinde yapılan gösterilerde Taliban bayrakları açılarak Amerika aleyhinde sloganlar atıldı.  
Amerikan askerlerinin bulunduğu Bagram  üssünde Kur’an yakıldığı haberlerinin gazetelere yansıması üzerine Afganistan’daki NATO birliğinin komutanı geçtiğimiz günlerde olaydan dolayı özür dilemişti. Reuters haber ajansının bölgeden geçtiği habere göre protestocuların ölümüne neden olan silahlı müdahalenin NATO üssünde anlaşmalı çalışan özel güvenlik güçlerine bağlı kişiler tarafından gerçekleştirildiğini yazdı.  Görgü tanıkları ile yapılan mülakatlara göre askerlerin bulunduğu bölgeye taş atan kişilere karşı buradan silahla karşılık verdiği belirtildi.
Geçtiğimiz ay Amerikan askerlerinin ölü ele geçirilen Taliban direnişcilerinin cesetlerinin üzerine çiş yapmalarının ardından bu defa da Kur’an yakmaları ABD’e olan karşıtlığı körüklüyor. Afgan halkı yine geçtiğimiz yıl nisan ayında Florida’daki papaz Terry Jones’un Kur’an yakma girişimini protesto etmiş ve bu olaylar sonunda bölgede görev yapan 7 Birleşmiş Milletler (BM) çalışanı hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.