Afganistan’daki hastane bombalanmasını General üstlendi

Afganistan’daki hastane bombalanmasını General üstlendi

ABD’nin Afganistan’da Sınır Tanımayan Doktorlara ait bir hastaneyi vurmasının sorumluluğunu bu ülkede Amerikan askerlerinin komutanı olan General John F. Campbell üstlendi.

General Camphell, Afgan yetkililerinin talepleri üzerine hava operasyonu yapıldığını belirterek, “ABD’li komutanının emriyle alınmış bir Amerikan kararıydı’’ diye kendini savundu.

Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesi’ne olayla ilgili ifade veren Campbell, saldırının yarım saatten biraz daha fazla sürdüğünü ve olayda 22 hasta ile hastane çalışanının yaşamını yitirdiğini dile getirdi. General Campbell, olayla ilgili daha fazla detaylı bilginin soruşturma sonunda ortaya çıkacağını da ifade etti.

Cumartesi günü gerçekleşen olay sonrasında Sınır Tanımayan Doktorlar yaptığı yazılı açıklamada saldırının savaş suçu olduğunu duyurmuştu. Sınır Tanımayan Doktorlar, General’in Senato’da ifade vermesinden önce yine yaptığı açıklamada olayın bağımsız bir heyet tarafından soruşturulmasını talep etti. Sınır Tanımayan Doktorlar kurumunun Başkanı Dr. Joanne Liu, “Bu saldırı sadece hata veya savaşın kaçınılmaz bir sonucu olarak gözardı edilemez” dedi.

Operasyonun gerçekleşme nedenini Senatörlere anlatan General, Kunduz’u Taliban güçlerinden geri almak isteyen Afgan askerlerinin yardım talebine karşılık olarak alınmış bir karar olduğunu söyledi.  Campbell, “Afgan güçler yardım talebinde bulununca, prosedür gereği dakikasında bu isteğe karşılık vermekle yükümlüyüz” dedi.

Salı günü Senato’da verdiği ifadesinde General Campbell, hava operasyon desteği isteğinin Kunduz’da mücadele eden askerlere danışmanlık veren ABD’li görevlilerinden  geldiğini söyledi. Ancak General, hastanenin vurulması için hava güçlerine kimin hedef olarak gösterdiğine dair bir bilgi vermedi.

ABD’nin halihazırda Afganistan’da 10 bin civarında askeri bulunuyor. ABD askerlerinin limitli operasyonel eylem görevinin yanında asıl vazifelerinin Afgan güçlerinin eğitilmesi, danışmanlık hizmetinin verilmesi olarak tanımlanıyor.

ABD basını, ABD’nin Afganistan’dan geçen yıl geri çekilmesinin ardından geride kalan askeri birliğe çok sınırlı operasyon yetkisi vermesine karşın General Campbell’in hava harekatı emrinin arkasındaki nedenleri sorguluyor.

New York Times, ‘‘General Campbell hangi ihtiyaç ve gereklilik gözeterek hava harekatına emir verebildiği henüz anlaşılabilmiş değil’’ diye eleştiri getirdi.

Aynı gazete Afganistan’da süregelen 14 yıllık savaş süresince ABD askerlerinin en çok hava operasyonları ile sivil öldürmesinden dolayı eleştirildiğini de hatırlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.