Afganistan’da parlamentoya bombalı saldırı

Afganistan’da parlamentoya bombalı saldırı

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Taliban örgütünün parlamento binasına düzenlediği bombalı saldırı 7 saldırganın öldürülmesiyle sona erdi.

Kabil Emniyet Müdürü Abdul Rahman Rahimi olay yerinde yaptığı basın açıklamasında, ilk olarak saldırganlardan birinin bomba yüklü araçla kendini parlamento girişine patlattığını belirtti. Patlama sonrası çevre binalara konuşlanan saldırganların ağır ve hafif silahlarla meclis binasını ateş altına aldığı ifade edilirken, çok sayıda Afgan Güvenlik Gücü’nün bölgeye sevk edildiği ve çatışmaların yaklaşık 2 saat sürdüğü belirtildi.

Afganistan İçişleri Bakanı Sözcüsü Sıddık Sıddiki sosyal medyada yaptığı açıklamaya göre 7 saldırgan, güvenlik güçleri tarafından öldürülerek bölge kontrol altına alındı.

Olayın görgü şahidi olan ve özel bir televizyonda muhabirlik yapan Zabiullah Durendiş Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada bombalama sırasında parlamento binasında olduğunu dile getirdi. Meclise haber yapmak için geldiğini belirten Durendiş, “Bu gün mecliste biraz gerginlik vardı. Milletvekilleri ülkenin kuzey bölgelerinin güvenliği ve IŞİD’in Afganistan’da kökleştiği tartışmasını yapıyordu” dedi.

Diğer günlere göre mecliste daha çok milletvekili olduğuna dikkat çeken Durendiş olay anını şöyle anlattı: “Afganistan Savunma Bakanı adayı Masum Stanikzai’nin güven oylaması Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Server Danış tarafından meclise sunulacaktı. Danış’ın kürsüye davet edilmesi anında büyük bir patlama sesi meydana geldi ve meclis içi duman altında kaldı. Meclis binasındakiler endişeye kapıldı ve herkes bağırmaya başladı. Camlar parçalandı ve meclisin çatısının bir kısmı çöktü. Patlama sonrası güvenlik güçleri gelerek milletvekilleri ve bizi meclisin arka kapısından tahliye etti.”

Afgan güvenlik güçlerinde çalışan İsa Han ise saldırganlardan 6’sını elindeki silahla tek tek öldürdüğünü iddia etti.

Ölü ve yaralı ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili BBC’ye 5’i kadın, 3’ü çocuk olmak üzere toplam 21 yaralının hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Öte yandan Afganistan Taliban örgütünün sözcüsü Zabihullah Mücahit, çatışmaların başlamasından sonra saldırıyı üstlendiğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.