Afganistan’da 4 yılda 200’den fazla genç göz altına alındı

Afganistan’da 4 yılda 200’den fazla genç göz altına alındı

ABD ordusunun, Afganistan’da 2008’den bu yana 200’den fazla genci göz altına aldığı bildirildi.
        
Dışişler Bakanlığı’nın, ABD’nin BM Çocuk Hakları Anlaşması’na uyup uymadığının güncellenmesi amacıyla her dört yılda bir Cenevre’deki BM bürosu için hazırladığı son raporunda, Afganistan’da 2008 yılından bu yana ”düşman savaşçı” olarak nitelendirilen 200’den fazla gencin göz altına alındığı belirtildi.
    
Raporda, ABD ordusunun ”savaşçının savaş meydanına dönmesini önlemek” için bu kişileri göz altında tuttuğu, hala birkaçının Pervan’daki cezaevinde tutulduğunu, bu cezaevinin yönetiminin Afganistan hükümetine devredileceği kaydedildi.
       
Raporda, göz altına alınan gençlerin ”büyük bölümünün serbest bırakıldığı ya da Afgan yönetimine verildiği”, gençlerin çoğunun yaklaşık 16 yaşlarında olduğu, ancak gerçek yaşlarının yakalanana kadar bilinmediği ifade edildi.
    
Gençler, herhangi bir suçla suçlanmadığından ”bir tutukluya genellikle yasal yardım sağlanmadığı” belirtilen raporda, öte yandan gençlerin açık duruşmalara katılmalarına ve kendilerini savunmalarına izin verildiği, her bir tutukluya şahsa özel avukat sağlandığı bildirildi.
    
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin insan hakları programının başkanı Cemil Dakvar, gençlerin ortalama olarak 16 yaşında olmalarının, ”bazılarının yüksek olasılıkla 13-14 yaşlarındayken ABD güçleri tarafından göz altına alındıkları anlamına geldiğini” söyledi.
    
Dakvar, ortalama bir yıl olan göz altı süresini de eleştirdi. Bagram’da yetişkin ve genç tutukluları temsil eden Uluslararası Adalet Ağı’nın yöneticilerinden Tina M. Foster da ”Bagram’da 11-12 yaşlarında çocukları temsil ettiğini” ifade ederek, ”Pervan’da binlerce tutuklu olduğundan 200 rakamını sorguladığını” kaydetti.

Dışişler Bakanlığı, Ocak ayında raporu BM Çocuk Hakları Komitesi’ne sunmak üzere Cenevre’ye bir heyet gönderecek ve heyet komite üyelerinin sorularını yanıtlayacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.