Afgan başkan adayları birlik hükümetinde anlaştı

Afgan başkan adayları birlik hükümetinde anlaştı

Sandıkta hile tartışmasıyla kaosun eşiğine gelen Afganistan’da devlet başkanlığı için yarışan iki aday Eşref Gani Ahmedzai ve Abdullah Abdullah, iktidarı paylaşmakta uzlaştı.

İki aday arasında dün imzalanan birlik hükümeti anlaşmasına göre, seçimin ikinci turunda oyların yüzde 55’ini alarak ipi göğüsleyen eski maliye bakanı Gani Ahmedzai devlet başkanı oldu. Oy sayımında hile olduğunu iddia eden taraf konumundaki eski dışişleri bakanı Abdullah ise devlet sistemine eklenen icranın başı konumuna getirildi. Siyasi gözlemciler, Abdullah’ın konumunun başbakanlığa denk düştüğü değerlendirmesini yapıyor.

2001 yılından bu yana Afganistan devlet başkanlığı görevini yürüten Hamid Karzai, uzlaşan adayları tebrik etti. Karzai, “Bugün her iki kardeşim Doktor Eşref Gani ve Doktor Abdullah Abdullah’ın ülkenin çıkarına, ilerlemesine ve gelişmesine yarayacak şekilde yeni hükümet yapısında anlaşmaları nedeniyle mutluyum.” dedi. Resmi yemin töreninin önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

İmzalanan anlaşmayla, Peştun nüfusun yoğun olduğu güney ve doğu bölgelerinde güçlü olan Ahmedzai de Taciklerin çoğunluk olduğu kuzey kısımlardan büyük destek alan Abdullah da Kabil’de en üst düzeyde temsil edilmiş oldu. Ahmedzai, etnik siyasetin yapıldığı Afganistan’da, her zaman seçimi kazananın bütün iktidarı elde ettiği bir model yerine güç paylaşımı sistemini desteklediğini söyledi.

Üç aylık bir belirsizliğin ardından gelen anlaşma, arabulucu ABD tarafından da memnuniyetle karşılandı. Konuyla ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, adayların uzlaşmasının ülkenin istikrarı için bir fırsat olduğu mesajı verildi. Adaylar arasındaki anlaşmazlığın kaosa yol açması, yıllardır Afganistan’da bulunan binlerce NATO askerinin durumunu da karmaşıklaştırıyordu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tarafların arasını bulmak için temmuz ve ağustos aylarında ülkeyi ziyaret etmiş ve adaylarla çok sayıda telefon konuşması yapmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.