Af Örgütü: Suriye’de 18 bine yakın tutuklu öldürüldü

Af Örgütü: Suriye’de 18 bine yakın tutuklu öldürüldü

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Suriye’de yaşanılan insanlık dışı bir olayı daha rapor etti.

Af Örgütü raporuna göre Suriye’deki hapishanelerde işkence, dayak ve açlık yüzünden 17 binden fazla insanın yaşamını yitirdi.

Örgüt, Suriye’de yaşanan bu duruma seyirci kalınamayacağını belirtirken, Şam Hükümeti’ni cezaevlerindeki sivillere yoğun şiddet uygulamakla suçladı. Örgütün yayınladığı raporda 2011 yılından bu yana Suriye cezaevlerindeki işkence, kötü muamele ve feci tutukluluk şartları yüzünden 17 bin 723 kişinin öldüğü belirtiliyor. Af Örgütü ‘sistematik ve yaygın şiddet uygulamasının insanlığa karşı işlenmiş suç’ olduğunu duyurdu.

İşkenceden sağ olarak kurtulan 65 eski tutuklunun ifadelerine dayanılarak hazırlanan raporda, gizli servis ve devlet hapishanelerindeki insan hakkı ihlallerinin dehşet verici boyutlara ulaştığı dile getirildi.

Örgütün Suriye uzmanı Rene Wildnagel, ‘‘Suriye Hükümeti ile müttefiklerinin sivilleri hedef alan sistematik saldırıları dehşet verici bir şekilde insan hakları ihlallerinin yaşanmasına yol açıyor. Bu vahşeti yaşatan sorumlulardan hesap sorulması, mağdurlara ise tıbbi yardımda bulunulması gerekiyor’’ dedi.

GÖZLEMCİYE SURİYE İZİN VERMİYOR

Af Örgütü, Suriye’deki muhaliflerin her an tutuklanıp işkenceye maruz kalma tehlikesi altında olduklarını belirtti. Örgüt görgü tanıklarının verdikleri bilgilere dayanarak hazırladığı Şam’ın kuzeyindeki büyük hapishanede uygulanan işkence yöntemlerinin ve hücrelerin üç boyutlu krokisini internette yayınladı.

Örgüt, Suriye hükümetinin uluslararası gözlemci ve basın mensuplarının cezaevlerine girmesine yıllardır izin vermediğini dile getirdi.

Af Örgütü, Suriye ile barış görüşmelerinde masaya oturacak ülkelerden sivillerin korunmasına mutlak öncelik verilmesi için ısrar etmelerini istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.