Abe’nin anayasayı değiştirme planı netleşti

Abe’nin anayasayı değiştirme planı netleşti

Japonya’da anayasayı değiştirme planı gündemden düşmezken Başbakan Şinzo Abe, anayasayı nasıl değiştireceğine ilişkin yol haritasını netleştirdi.


Başbakan Abe, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’nin yazdığı ve hala yürürlükte olan anayasayı, 96. maddesini değiştirerek işe başlayacaklarını söyledi. Abe bir gazeteye yaptığı açıklamada, anayasayı değiştirmek için gerekli olan 3’ye 2 çoğunluk şartını yüzde 51’e indireceklerini belirtti. Abe, “Halkın yarısı ya da yarısından fazlası anayasayı değiştirmek istese bile meclisin 3’te biri hayır derse bu değişikliğin olmaması adil değil.” dedi. Abe, meclisin üst kanadına ilişkin yaz aylarında yapılacak seçimlerde bu değişikliğin kampanyanın ana konusu yapacaklarını vurguladı. Başbakan Abe’nin 96. maddede değişiklik yapmasının ardından sıranın 9. maddeye geleceği belirtildi. Abe’nin 9. maddede ülke güvenliği sağlayan Özgüvenlik Güçleri’nin açıkça yazacağı ifade edildi.


Japonya’nın anayasası, 2. Dünya Savaşı ‘nın ardından ABD tarafından yazılmıştı. Ünlü dokuzuncu madde, Tokyo’nun savaşı uluslararası sorunları çözmede bir yöntem olarak kullanmasını yasaklıyor. Bu maddenin değiştirilmesi yönündeki isteğin en önemli nedeninin ise Çin ‘in artan askeri tehdidine karşı cevap verebilmek olduğu yorumları yapılıyor. Ancak uzmanlar, 1947’de yazılan anayasanın güncel ihtiyaçlara cevap veremediğini ve bazı kısımlarının yeni nesiller tarafından anlaşılmadığını için anayasanın değiştirilmesini istediğine dikkat çekiyor.


Anayasa değişikliğine halk ve milletvekilleri olumlu yaklaşıyor. Japonya ‘nın en çok satan gazetelerinden Asahi ile Tokyo Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği bir kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 50’sı anayasanın değiştirilmesine destek verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 45’i, ülkenin savunma hakkını kullanması veya saldırı anında müttefik ülkelere yardım etmesi gibi konularda değişiklik yapılmasına olumlu bakıyor.


Anayasanın değiştirilmesine 16 Aralık seçimleriyle meclise seçilen vekiller de destek çıkmıştı. Japonya’nın kamu haber ajansı Kyodo’nun geçtiğimiz aylarda yaptığı bir araştırmaya katılan 454 vekilden yüzde 76’sının savaş ilan etme hakkını yasaklayan anayasanın 9. maddesinin değiştirilmesine destek verdiği ortaya çıkmıştı. Yüzde 45’i de anayasanın tamamen değiştirilmesini istemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.