ABD’nin yeni vize uygulamasına İran’dan cevap

ABD’nin yeni vize uygulamasına İran’dan cevap

Senato’dan geçen hafta geçen ve Cuma günü ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yeni “Vize Muafiyet Programı”ndaki dört ülkeden biri olan İran, uygulamanın kaldırılmasını istedi.

Yeni yasaya göre ABD’ye 90 günden az süre için geleceği zaman vize alması gerekmeyen 38 ülkenin vatandaşları son beş yıl içinde İran, Irak Suriye veya Sudan’ı ziyaret etmişlerse vize başvurusunda bulunması gerekiyor. Ayrıca bu 38 ülkeden birinin vatandaşlığı yanında yine İran, Irak Suriye veya Sudan vatandaşlığı da bulunan kişilerin vize alması zorunlu hale getirildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif yaptığı açıklamada bu uygulamanın dünya liderleriyle yapılan ve JCPOA olarak belirtilen nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi.

Moğolistan Dışişleri Bakanı Lundeg Purevsuren ile yaptığı ortak basın toplantısında Zarif konuyla ilgili gelen bir soruya, “Şayet yasa uygulamaya geçirilirse bu kesinlikle JCPOA’ya karşı gelinmiş bir durum olacaktır” dedi.

Zarif ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile New York’tayken bu konuyu görüştüğünü ve son 10 günde elektronik posta yoluyla endişelerini dile getirdiğini belirtti. İran Dışişleri Bakanı bu uygulamanın JCPOA’nın uygulanmasını zorlaştıracağını da belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.