ABD’nin Türkiye eski Büyükelçisi: ”Seçimler yüzünden bazı komplikasyonlar olabilir”

ABD’nin Türkiye eski Büyükelçisi: ”Seçimler yüzünden bazı komplikasyonlar olabilir”

ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, son dönemlerde Türk-Amerikan ilişkilerinin inişli çıkışlı olduğunu söyledi. Wilson 17 Aralık sonrasını ise geçtiğimiz 10-12 yıllık sürede yaşanılan en büyük kriz olarak değerlendirdi.

Türkiye’de yaşanılan son krizde Amerika’nın parmağının olduğu iddialarının asılsız olduğunu belirten Wilson, ‘‘Umuyoruz ki Türkiye bu sorunları, tarihi ve demokratik gelenekleri çerçevesinde bir an önce aşmayı başarır’’ dedi.

Atlantik Konseyi’nin Dinu Patriciu Avrasya Merkezi Başkanılığı görevini de yürüten emekli büyükelçi Wilson, Türkiye’deki krizin uzun sürmeyeceğini umut ettiğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Wilson şöyle konuştu; ‘‘Uzun sürmeyeceğini umut ediyorum. Zaten gerilim yaratacak bir durum da yok. Gelişmelerin bir şekilde nasıl sonuç vereceği de önemli, ancak Kerry ile Davutoğlu’nun, Suriye, Irak ve İran gibi konuların yanısıra bu konuyu görüşmüş olmaları olumlu bir gelişme. Zaten Türk-Amerikan ilişkilerinde odak noktası bunlar olmalı, iç siyasetteki gelişmeler ya da Amerika’nın buna müdahalesi yolundaki suçlamalar değil.’’

Türkiye’deki krizden dolayı Washington’da, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konularında kaygıların  olduğunu kaydeden Wilson, ‘’Bu kaygıları zaten Dışişleri Bakanı Kerry de son açıklamasında gündeme getirdi’’ dedi.

Türkiye’deki iç politika sorunlarının dış politika konuları üzerindeki etkisinin asgari olmasını umduğunu belirten Wilson şöyle devam etti; ‘‘Türkiye’nin etrafında cereyan eden tüm dış politika, savunma ve güvenlik konularında iki ülkenin çıkarları örtüşüyor, bunlar iki ülkeyi yakından ilgilendiriyor. Bunun iki tarafı yakınlaştırması gerekir. Beni kaygılandırabilecek unsur, Türkiye’nin seçim sürecine girmiş olması. Her ülkede seçim sürecinde liderlerin odaklandığı ve bir noktaya kadar da odaklanması gereken konu, dış politikadan çok iç siyaset olur. Her ülkede partiler bir çeşit siyasi futbol oynayıp, top çevirir bu da elbette ilişkilerde gürültü kirliliğini ve gerilimi arttırır.  Seçimler yüzünden bazı komplikasyonlar olabilir, ancak iki tarafın liderleri, büyükelçileri, oynayacakları rollerle her zamankinden daha çalkantılı geçebilecek bir süreci kontrol altında tutabilirler.’’

Bu yıl Türk-Amerikan ilişkilerin de en zor konunun Suriye meselesi olabileceğini kaydeden Wilson, Suriye’nin, Türkiye, Ürdün, İsrail, Irak ve Lübnan için oluşturduğu riskin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Suriye politikasından dolayı Obama hükümetini eleştiren Wilson, ‘‘Suriye konusundaki perspektifimiz de bir noktaya kadar farklı, bu yüzden de bence 2014 yılında Suriye, ilişkileri zorlayan bir konu olmaya devam edecek’’ şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.