ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Power; Türkiye, Irak hükümetinden izin almalı

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Power; Türkiye, Irak hükümetinden izin almalı

Türkiye ile Irak arasında krize neden olan Türk askerlerinin sevkiyatı ile ilgili bir açıklama yapan ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Samantha Power, Ankara’nın askeri sevki için Bağdat yönetiminden izin alması gerektiğini söyledi.

Bağdat yönetimi, Türkiye’nin Musul yakınlarındaki Başika bölgesine asker sevk etmesine sert tepki göstermişti. BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık ayı dönem  başkanlığını yürüten ABD adına açıklamada bulunan Büyükelçi Power, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TBMM’de yaptığı açıklamaya dikkat çekti.

Power, Davutoğlu’nun asker sevkıyatının iki ülke arasındaki anlaşma gereği yapıldığı sözlerini hatırlatarak, “Irak’ta bizimde yaptığımız gibi tüm ülkelerin, Irak hükümeti ile koordineli ve rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz” diyerek Ankara’yı eleştirdi.

Bir gazetecinin Irak ile Türkiye arasında yaşanan asker sevkıyatı krizinde Amerika’nın nerede durduğu sorusu üzerine Power, iki ülke başkentine siyasi diyalog çağrısı yaptığını dile getirdi. Power, “Irak hükümetin izni ile hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türk askerlerinin ilk görevlendirilmesi anladığımız kadarı ile Irak hükümeti ile müzakere halinde gerçekleşmiş. Ek görevlendirmenin de aynı şekilde olmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Türk askerinin görevlendirilmesi ile ilgili egemen ülke (Irak) hükümetinin gerekli ayrıntıyı bilmesi gerektiğini belirten Power, aynı şekilde Bağdat’ın sevk edilen askerleri görebilmesinin de gerekli olduğunu söyledi.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin Suriye’deki barış görüşmelerine etkisinin sorulması üzerine Power, Viyana sürecinin devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Power, “Viyana sürecinin etkili olabilmesi için bölgedeki tüm ülkelerin biraraya gelmesi çok önemli” dedi.

BM Güvenlik Konsey’yi Rusya’nın talebi üzerine öğleden sonraki toplantıasında Türkiye’nin Irak ile Suriye’deki faaliyetlerine ilişkin kapalı toplantı yapıyor. Bölgedeki gelişmeleri Konsey’e  BM Genel Sekreter Yardımcılarından Miroslav Jenca’nın aktarması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.