ABD Dışişleri, dinleme iddialarına cevap vermedi

ABD Dışişleri, dinleme iddialarına cevap vermedi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Alman Focus dergisinde yayınlanan, “Türk Dışişleri Bakanlığı’nda geçen yıl Mart ayında Suriye’ye muhtemel bir askeri müdahalenin ele alındığı gizli Suriye zirvesini dinleyen, Amerikan istihbarat kurumu Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)’ydı” şeklindeki iddia ile ilgili ilk defa açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruyu, “Bu konularda konuştuğumuz zaman söylediklerimin aynısı söyleyeceğim. Her istihbarat iddiası ve ortaya çıkan faaliyet hakkında kamuoyuna açıklama yapmayacağız. Daha fazlası için sizi Milli Güvenlik Konseyi (NSC)’ye sevk ediyorum” şeklinde cevapladı.

Kirby, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilci olarak seçtiği emekli general John Allen’ın, Türkiye’de yaptığı görüşmelerin detaylarının sorulması üzerine, “General Allen’ın yanı sıra, Christine Wormuth’un da (ABD Savunma Bakanlığı Siyasi Konulardan Sorumlu Müsteşarı) dahil olduğu ABD heyeti, Ankara’da son birkaç gündür Türk meslektaşları ile IŞİD’e karşı ortak çabalarımız için yapıcı görüşmeler yapıyor. İnanıyorum ki General Allen, kısa süre sonra geri dönecektir” dedi.

Bölgede Türkiye ile ABD arasında bir anlaşmazlığın olup olmadığının hatırlatılması üzerine Kirby, “Bunu daha önce konuşmuştuk. Türkiye’nin sınırdaki savaşçılarla ilgili kaygılarını saygıyla anlıyoruz. Uzun zamandır söylüyoruz. Bu yeni bir tartışma konusu değil. Önemsemediğimiz bir konu değil. Suriye içinde odaklandığımız konu IŞİD’tir. Koalisyon da buna odaklanıyor. Herkese Türkiye’nin koalisyonun bir parçası olduğunu hatırlatmak isterim, sadece NATO’nun değil ve bu mücadeleye katkıda bulunuyorlar” diye konuştu.

Sözcü, Türkiye ile konuşacak çok sorun olduğunu ve bu endişeleri anladığını belirterek, “Ama bence herkes IŞİD’in nereye doğru gittiği ile ilgili endişelerini paylaşıyor ve bu grubu durdurmaya çalışıyor” diye konuştu. Kirby, İncirlik üssünün ABD’ye ve koalisyon güçlerine açılması talebiyle ile ilgili soruya ise, “Basında yer alan haberleri gördüm, fakat ben böyle bir şeyi onaylayacak bir pozisyonda değilim” cevabını verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.