ABD’li siyasetçilerden “Gazetecileri bir an önce bırakın” çağrısı

ABD’li siyasetçilerden “Gazetecileri bir an önce bırakın” çağrısı

ABD’nin farklı eyaletinde görevli milletvekilleri, Türkiye’de gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması ve basın özgürlüğünün korunması çağrısında bulundu.

Yazılı açıklama yapan siyasetçilerden ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyesi Steve Stockman, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde otoriter bir idareye doğu yöneldiğini ifade etti. Erdoğan’ın siyasi tutukluları bir an önce serbest bırakarak basına özgürlüğünü geri vermesi çağrısında bulunan Stockman, Fethullah Gülen’in demokrasiyi benimseyerek terörizmi kınadığını hatırlattı. Stockman, Kongre’yi acil olarak Erdoğan’ın ‘diktatöryal idaresini’ kınayıp tutukluların serbest bırakılmasını desteklemesini istedi.

Kongre üyesi George Holding, son yaşanan operasyon için “Erdoğan rejiminin son hamlesi çok sıkıntılı” ifadesine yer verdi. Holding, Türk hükümetinin ifade özgürlüğü sağlayan kendi anayasasına uyması gerekitğini belirtti.

Florida Eyalet Senatörü Rene Garcia, Erdoğan’ın ve hükümetinin gittiği yönün sorgulanması gerektiğini ifade etti. “Basın özgürlüğü her hükümet tarafından korunması gereken bir hak ve özgürlüktür” diyen Senatör Garcia, Erdoğan’ın gazetecileri bırakması ve basın özgürlüğünü koruması çağrısında bulundu.

New York Federal Milletvekili Joseph Crowley, gazetecilere karşı yapılan operasyonun dünyadaki demokratik değerlere uymadığını, endişelerini artırdığını söyledi. Milletvekili Crowley, yaptığı yazılı açıklamada, “Basın özgürlüğünü korumak, gelişen ve sağlıklı bir demokrasi için esastır. Gazetecilerin gözaltına alınması dünyadaki demokratik değerlere uymuyor ve bu konudaki endişeleri artırıyor”dedi. Crowley, hükümete bir an önce bu operasyonu sonlandırma çağrısında bulundu.

Kongre üyesi Mike Turner, son operasyonun, Türkiye’deki bağımsızlık ve basın özgürlüğü ile ilgili endişerin artmasına neden olduğunu ifade etti.

New York Milletvekili Steven Cymbrowitz, medyaya karşı yapılan operasyonun demokratik ülkeye yakışmadığını belirtti. New York Meclisi’ndeki Türkiye Dostluk Grubu Kurucusu Cymbrowitz, gazeteci ve medya mensuplarının tutuklanmasının çok tehklikeli bir gelişme olduğunu kaydetti. Bu tarz operasyonlarla Türkiye’nin dostlarını kaybettiğine dikkat çeken Cymbrowitz, “Fakat bizlerin dostluğu her zaman Türk halkıyla olmuştur. Kurduğumuz Türkiye Dostu Grubu da hala Türk insanının arkasında ve onların arkasında durduğu değerleri paylaşıyor. Türk insanına layık olduğu hürriyetlerin geri verilmesine yardımcı olmalarını istiyoruz. Gazetecilerin serbest bırakılması ve demokrasinin daha önce olduğu gibi tekrardan gelişmesini istiyoruz” dedi. New York Milletvekili, kendi seçim bölgesinde bulunan Türk vatandaşların, Türkiye’de yaşayanan gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini aktardı.

New York Milletvekili Joe Borelli, rüşvet ve yolsuzluk haberleri yapan gazetecilerin tutuklanmasının Türkiye’de basın özgürlüğüne yapılan bir darbe olduğunu ifade etti. Amerikalı milletvekili, Türkiye’de yaşanan son sürecin Türk demokrasisinin geleceği hakkında bazı endişelere neden olduğuna dikkat çekti. Borelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılan adımın anayasal demokrasiye karşı atılan adım olduğunu kaydederek, “Bu durum daha çok Ortadoğu’daki despotizmi yansıtıyor” diye konuştu.

New York Milletvekili Michael Cusick ise Erdoğan’ın geçtiğimiz temmuz ayında kendisine ve yakınlarına operasyon yapan polislerin görevden alınmasına atıfta bulundu. Cusick, “Erdoğan, yapılan yolsuzluk operasyonunu, Hizmet Hareketi’ni suçlayarak kendisine yapılmış bir darbe olarak gösterdi. Oysa hareket 100’den fazla ülkede aktif olarak hizmet ediyor” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.