ABD’li milletvekillerinden Obama’ya ‘kaygılıyız’ mektubu

ABD’li milletvekillerinden Obama’ya ‘kaygılıyız’ mektubu

ABD’li 34 milletvekili Başkan Barack Obama’dan Türk hükümetine demokrasiyi geliştirme ve vatandaşların özgürlüklerini yaşayabilme hakkını koruma çağrısı yapmasını istedi.

 

Geçtiğimiz günlerde Amerikalı 80 uzman ismin Obama yönetimine Türkiye’ye yönelik bozma çağrısının ardından sessizliğini dün de 34 milletvekili Başkan Barak Obama’ya Türkiye hakkında son günlerde yaşanan gelişmelere ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumuna ilişkin kaygılarını içeren mektup gönderdi. Milletvekillerinin mektubu, geçtiğimiz ay uzmanların gönderdiği mektup ile benzer içerikten oluşuyor. İki mektupta da Başbakan Erdoğan’ın son zamanlardaki tutumu ve demokrasiye yönelik kaygılar dile getiriliyor. Obama yönetiminden Türkiye’de yaşananlara karşı sessizliğini bozması talep ediliyor.

 

Indiana eyaleti Milletvekili ve Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Üyesi Luke Messer’in girişimi ile imzaya açılan mektup, aralarında Bill Johnson, Jim Moran, Pete Olson, Yvette Clarke ve Leonard Lance’ın da bulunduğu Türk Dostluk Grubu üyesi ve ABD’deki Türk toplumunun yakından tanıdığı milletvekillerinin de imzasını taşıyor.

 

Obama’ya hitaben yazılan mektubun girişinde, “Bu mektubu Türk hükümetinin hukuk kurallarının gereğini yapmadığı ve  yolsuzluk eylemleri ile meşgul olmak yerine eleştirileri susturmaya çalıştığına yönelik haberler sebebiyle yazıyoruz.” ifadesi yer alıyor. ABD ile Türkiye arasındaki 1947 yılından bu yana güçlü bir ittifak olduğuna dikkat çekilen mektupta, Türkiye’de son günlerde yaşanmakta olan üzüntü verici gelişmelerden son derece rahatsızlık duyulduğu vurgulanıyor.

 

BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN TUTUMU ENDİŞE VERİYOR

 

Başbakan’ın tutumuna yönelik endişelerin dile getirildiği mektupta, “Kaygılarımız Başbakan Erdoğan’ın giderek artan ayırıcı ve çoğulcu olmayan hitap tarzı, geçtiğimiz haziranda patlak veren protestolar sürecindeki sert tutumu, medyaya yönelik susturucu, tayin edici ve sansürleyici olduğu iddiaları ve Türk yargı sisteminin bağımsızlığına zarar verici eylemlerini içeriyor.” ifadesine yer verildi.

Başkan Obama’ya Türkiye’de yaşananlara yönelik harekete geçmesi çağrısının yapıldığı mektupta, “Yönetiminizi Türkiye’nin demokratik değerleri geliştirmesi ve vatandaşlarının demokratik toplum esaslarının olanak sağladığı tüm özgürlüklerini uygulayabilme hakkını korumaya güçlü bir şekilde teşvik ediyoruz.” dendi. Bu yönde atılacak adımın Türkiye’deki yıllardan beri sürdürülen demokatik gelişimi artıracağı ve ikili ilişkileri güçlendirmeye yardımcı olacağı vurgulandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.