ABD’li akademisyen: Seçim öncesi bombalı saldırılar kime yaradı?

ABD’li akademisyen: Seçim öncesi bombalı saldırılar kime yaradı?

Pazar günü Türkiye’de yapılan genel seçim sonuçlarını değerlendiren ABD’li akademisyenler, Diyarbakır, Suruç ve Ankara’daki bombalı saldırılardan hangi partinin fayda elde ettiği sorusunu yöneltti.

New York’ta bulunan Türk Kültür Merkezi’nde (TCC) konuşan ABD’li akademisyenler, seçim sonuçlarının kendileri için büyük sürpriz olduğunu ancak seçime giderken partiler arasında adil ve özgür bir ortamın olmadığına dikkat çekti.

TCC’in düzenlediği panelde konuşan Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Prof. Dr. David Phillips, ‘‘Pazar günü kızımı futbol oynaması için sahaya götürdüğümde telefonum çaldı. NPR radyosundan Türkiye’de Erdoğan’ın partisinin kazandığı zaferi yorumlamamı istiyorlardı. Bu haberle şok oldum işin doğrusu’’ dedi.

AKP’in 7 Haziran gelen seçimlerinden sonra 5 aylık sürede bu denli bir zaferin herkes için sürpriz olduğunu kaydeden Phillips, ‘‘Bu süre zarfından ne büyük olumlu değişim oldu ki hükümetteki bir partiye bu kadar oy kayabildi?’’ dedi.

Seçimlerin özgür ve adil geçmediğini savunan Phillips, Avrupa Birliği’nin de (AB) aynı durumu dile getirdiğine işaret etti. Seçim öncesi HDP seçim bürolarına baskınların ve üyelerinin terörle irtibatlı göstermek gayesi ile tutuklanmasına işaret eden Phillips, tüm bunları Türk halkını ve Kürtleri terörle korkutma olarak yorumladı.  

Suruç, Diyarbakır ve Ankara’daki canlı bomba patlamalarına dikkat çeken Phillips, ‘‘Bunları kim yaptı? Bana IŞİD yapmış gibi gelmiyor çünkü bunları propaganda aracı olarak hiç kullanmadı. Normalde IŞİD bu tür eylemlerini kendi web sitelerinde yayınlar, dünya genelinde kendisine sempatizan ve militan toplamak için kullanır’’ dedi.

Bir dönem ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Richard Holbrooke ile çalıştığını belirten  Phillips, ‘‘Holbrooke bana demişti ki, Sırbistan eski devlet başkanı Slobodan Miliosviç için; ‘bir sorunu çözmek için ondan daha büyük bir sorun çıkarıyor.’ Bugün Milisoviç’in yaptığının aynısını Erdoğan yapıyor. Yakında umarım bu bombaların arkasında kimin olduğunu görebiliriz’’ dedi.

‘‘HDP’NİN PKK’YA DİRENECEK GÜCÜ YOK’’

Panelin bir başka konuşmacısı da CUNY Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Louis Fishman idi. Türkiye, İsrail ve Ortadoğu uzmanı olan Fishman, 7 Haziran da AKP’nin büyük oy kaybı yaşamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi tavrının önemli etkisi olduğunu savundu.

Erdoğan’ın AKP tarafgirliği neticesinde 7 Haziran yaşandığını ve 1 Kasım için aynı hatayı tekrarlamadığını aktaran Fishman, ‘‘Bu zaferini parti çok iyi organize olarak, dayanışma göstererek oyunu yurt içi değil yurt dışında da arttırdı’’ dedi.

HDP’nin 7 Haziran’da gösterdiği başarıyı 1 Kasım için yenileyemediğini belirten Fishman, bunda HDP’nin PKK karşısında durabilecek gücünün olmamasına bağladı.

‘‘TÜRKİYE’DE ALTERNATİF PARTİ KURULMASI ZOR’’

Panelin bir konuşmacısı da Today’s Zaman gazetesinin Washington Temsilcisi Mahir Zeynalov oldu. Türkiye’de bugün AKP’ye alternatif bir partinin kurulabilmesinin çok zor olduğunu savunan Zeynalov, ‘‘Hükümet yanlısı medya alternatif olabilecek her kişiye ya da yapıya karşı öyle ahlaksızlıkla saldırıyor ki, bunun karşısında durmak mümkün değil. Cemaatin başına gelenler gibi eski kültür bakanı Ertuğrul Günay ve Abdullah Gül’ün kamuoyunda nasıl hükümet destekçisi basın tarafından şeytanlaştırıldığını gördük’’ dedi.

Türkiye’nin sandığa sağlıklı bir ortamda gitmediğini, hükümetin ve Erdoğan’ın muhalif unsurlara yoğun baskı yaptığına dikkat çeken Zeynalov,  İpek Koza holding ile medya grubuna yapılan gasbın seçimden yalnızca birkaç gün önce yapıldığına işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.