AB’den Mısır darbe yönetimine ‘gayri meşru’ iması

AB’den Mısır darbe yönetimine ‘gayri meşru’ iması

Mısır’daki 3 Temmuz darbesine karşı net bir duruş sergilemediği için eleştirilen Avrupa Birliği’nden (AB) askerî müdahale sonrasındaki en sert tepki dün geldi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yazılı açıklamasında, gelişmeleri “derin kaygı” ile takip ettiklerini belirtti, “Mısır’ın meşru bir iktidara ve halkın demokratik ve sosyo-ekonomik özlemlerine uygun demokratik yapılara dönmesi son derece önemlidir.” dedi. Müdahaleyi ‘darbe’ olarak nitelemezken, Mursi’nin adını zikretmeden “bütün siyasi tutukluların” serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 

Demokratik değerler savunuculuğunda önde görünen AB’nin düne kadarki tutumu büyük tepki çekmişti. Ashton ise açıklamasının hemen ikinci cümlesinde, “Ordu, sivil gücün anayasal otoritesini, demokratik yönetimin temel bir prensibi olarak kabul etmeli ve buna saygı duymalıdır.” diyerek Mısır’ın seçilmiş liderini deviren silahlı kuvvetlere sert bir uyarıda bulundu. Mursi’nin de mensubu olduğu Müslüman Kardeşler (MK) hareketinin siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi’nin de katıldığı “kapsayıcı bir diyalog, en kısa sürede seçim ve anayasa süreci” çağrısı yaptı. “Bundan sonraki gidişata Mısır halkı karar verecek.” dedi. Seçilmiş cumhurbaşkanlarının göreve iadesini isteyen MK öncülüğündeki Mısırlılar, darbeyi takiben başladıkları gösterilere Ramazan ayının başlaması ve kavurucu sıcaklara rağmen devam ediyorlar. Ordu ise darbe yaptığını kabul etmeyerek, yalnızca halkın isteğini uygulamaya koyduğunu savunuyor. Ashton, dünkü açıklamasında, ordunun başa getirdiği geçiş yönetimine temel hak ve hürriyetlere saygının yanı sıra gazetecilik faaliyetlerine de kısıtlamalar getirilmemesi gerektiği çağrısında bulundu. Darbe sonrasında ordu, MK bağlantılı tüm televizyon ve gazeteleri kapatmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.