AB’den İsrail’e müeyyide tehdidi

Story Highlights

  • İsrail’in barış müzakerelerine rağmen işgal ettiği topraklarda yeni yerleşim birimleri inşasına izin vermesi yeni bir krize sebep oldu.
  • Avrupa Birliği, İsrail’i bir defa daha müeyyidelerle tehdit etti.
  • İsrail’in tavrının barış sürecine yardım etmediğini ifade eden AB, Brüksel’in ‘bu karara göre hareket edeceği ve yerleşim birimlerine ilişkin kararlarını tam ve etkili şekilde uygulayacağı’ uyarısı yaptı.

AB’den İsrail’e müeyyide tehdidi

Avrupa Birliği, İsrail’in, Filistin’de Hamas’ın dahil olduğu milli birlik hükümetine misilleme olarak Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yeni yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşa etme kararına tepki gösterdi. Kararın geri alınmasını isteyen AB, aksi halde yaptırım uygulayacağını duyurdu.

İsrail’in barış müzakerelerine rağmen işgal ettiği topraklarda yeni yerleşim birimleri inşasına izin vermesi yeni bir krize sebep oldu. Avrupa Birliği, İsrail’i bir defa daha müeyyidelerle tehdit etti. AB, İsrail’den yerleşim birimleri kararını geri almasını talep ederken, bu talebin karşılanmaması durumunda müeyyide uygulayacağını açıkladı. İsrail, önceki gün işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da 1466 yeni ev inşasına müsaade etmişti.İsrail’in tavrının barış sürecine yardım etmediğini ifade eden AB, Brüksel’in ‘bu karara göre hareket edeceği ve yerleşim birimlerine ilişkin kararlarını tam ve etkili şekilde uygulayacağı’ uyarısı yaptı. AB daha önce işgal topraklarında üretilen İsrail mallarının etiketlenmesini ve işgal altındaki Filistin topraklarında AB fonlarının kullanılmasını yasaklayan kararlar almıştı. İsrail mallarının etiketlenmesinin boykot hareketlerini yaygınlaştırabileceği kaydediliyor.

El Fetih ve Hamas’ın aralarındaki kavgaya son vererek çoğu teknokratlardan oluşan mutabakat hükümeti kurmasının ardından İsrail, Hamas’ın terörist olduğu iddiası ile hükümeti tanımayacağını açıklamıştı. İsrail’in Filistin topraklarının bir kısmının daha çalınması manasına gelen 1466 evlik yeni inşaat izni ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkeleri de rahatsız etti. Yeni Filistin hükümetinin Hamas’tan hiçbir üyesinin olmamasına rağmen İsrail tarafından yeni toprak işgali için fırsat olarak kullanılması Avrupa’daki tepkileri artırıyor. ABD ve AB, İsrail’in şiddetli itirazlarına rağmen yeni Filistin hükümeti ile çalışacaklarını açıklamışlardı.

İsrail yeni yerleşim birimlerinin Filistin mutabakat hükümetine karşı olduğunu resmi olarak duyurmuştu. AB, geçtiğimiz temmuzda başlayan barış görüşmelerinin hemen ardından İsrail’in yerleşim birimleri inşasının hız kazandığına dikkat çekerek, bu tavrın sürmesi durumunda Brüksel’in yaklaşımının da sertleşeceği uyarısı yapıyor. Ancak AB’nin uyarılarının İsrail tarafından ciddiye alındığına dair şu ana kadar herhangi bir işaret yok.

İsrail’den Sisi’ye tebrik

İsrailli liderlerin, Mısır’da geçen ay yapılan seçimde sandıktan birinci çıkarak cumhurbaşkanı seçilen general Abdülfettah el Sisi’yi arayarak tebrik ettiği bildirildi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun dün Sisi ile ayrı ayrı görüşerek sandık galibiyetini kutladığı, “iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik önemine” dikkat çektikleri kaydedildi. Sisi’nin gelecek hafta yemin ederek göreve başlaması planlanıyor. Yemin töreni için İran’a davetiye gönderen Mısır, Ankara’yı ise davet etmedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.