ABD’den yeni İran yaptırımları

ABD’den yeni İran yaptırımları

ABD Hazine Bakanlığı, İran Venezüela Bankası ile Sambouk Shipping adlı bir nakliye firmasına yaptırım uygulama kararı aldı.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, İran ile Venezüela’nın ortak girişimiyle 4 yıl önce kurulan bankanın, diğer bazı İran kuruluşlarına yönelik daha önceden yürürlüğe konan kısıtlamaları delmek için kullanıldığı belirtildi.

    

Açıklamada, Tahran merkezli bankanın, İran Savunma Bakanlığı’na mali hizmetler sağladığı ve İran İhracat ve Kalkınma Bankası adına faaliyet gösterdiği kaydedildi. Her iki kuruluş da ABD’nin yaptırım listesinde yer alıyor.

    

Bakanlık, İran Venezüela Bankası’nın, İran İhracat ve Kalkınma Bankası adına, Tahran’la ilişkileri nedeniyle daha önceden ABD Hazine Bakanlığı tarafından kara listeye alınan Çin bankası Bank of Kunlun ile para transferlerini idare ettiğini belirtti.

    

Açıklamada, taşıdığı ada rağmen, “Venezüela’nın bankayla herhangi bir bağını koruduğuna dair bir kanıt olmadığı” da kaydedildi.

    

ABD Hazine Bakanlığı ayrıca, Sambouk Shipping adlı nakliye firmasını da Tahran tarafından, daha önce hakkında yaptırım getirilen Yunanlı işadamı Dimitris Cambis’in yardımıyla, petrol ihracatına getirilen kısıtlamaları delmek için kullanıldığı gerekçesiyle yaptırım altına aldı.

    

ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırımları, ABD vatandaşları ve kuruluşlarının, yaptırım getirilen kişi ve kuruluşlarla iş yapmasını yasaklıyor ve bu kişi ve kuruluşların ABD’deki malvarlıklarını da donduruyor.

    

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı David Cohen, yaptığı yazılı açıklamada, “İran yaptırımlarını delmeye çalıştıkça, onların bu kandırıcı manevralarını ifşa etmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.