ABD’den Türkiye’ye korsan yazılım takibi

ABD’den Türkiye’ye korsan yazılım takibi

ABD, korsan yazılım kullanım oranı yüzde 62’yi bulan, dünya ve Avrupa ortalamasını geride bırakan Türkiye’yi büyütecine aldı.

Ülkenin markajında Çin, Brezilya, Tayland ve Hindistan da bulunuyor.

ABD’nin Çin, Brezilya, Tayland ve Hindistan’ın ardından Türkiye’den firmalara da yaptırımda bulunabileceğini belirten Beceni-Türkekul-Sevim Avukatlık Ortaklığı Yönetici Ortağı Yasin Beceni, “Şirketlerimiz vakit geçirmeden bünyelerinde Fikri Haklar Yönetim Birimi oluşturmalı. Burada görevlendirilecek olan kişiler şirketin kullandığı yazılım ve donanımların orijinalliğini devamlı takip ederek, ihtiyaca uygun olarak bunların yenilenmesini mümkün kılmalı.” dedi.

Yasin Beceni, firmalara “Eğer siz lisanssız yazılım ve orijinal olmayan donanım kullanarak üretim yapıyorsanız ve bu ürünü ABD’ye ihraç etmeye niyetleniyorsanız ticaretiniz doğrudan engellenebiliyor. Kısacası ürünlerinizin ABD’de dolaşımı ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra itibar ve ticaret kaybına uğruyorsunuz.” tembihinde bulundu.

Türkiye’nin korsan yazılım ve donanım konusunda ciddi sorunları olduğundan yakınan Beceni, şunları ifade etti:

“Ülkemiz korsan yazılım kullanımında yüzde 62’lik bir oranı bulunuyor. Dünya ortalamasında bu oran yüzde 42. Avrupa’da ise yüzde 32. Dünya ve Avrupa ortalamasına baktığımızda bu kadar büyük bir korsan yazılım kullanımına malik olmamız, ülkemiz için kötü bir imaj. Bu tablo Türkiye’de fikri haklar konusunda soru işaretleri oluşmasına neden olurken, ABD’ye ihracat yapan şirketler için de artık tedbir alma zamanının geldiğine işaret ediyor. ABD Çin, Brezilya, Tayland ve Hindistan’dan sonra Türkiye’yi de aynı klasmanda yorumlayabilir. Bu tehlike maalesef ki var.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.