ABD’den Türkiye’ye Irak cevabı

ABD’den Türkiye’ye Irak cevabı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Irak’taki Türk askerlerinin uluslararası koalisyonun parçası olmadığını söyledi.

Kirby, günlük basın brifinginde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak Başbakanı Haydar İbadi’yi hedef alan sözlerinin sorulması üzerine, “Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller ve Başika’daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir mesele” diye konuştu.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, iki taraf arasında sorunun hızlıca çözülmesini sağlayabilecek sürekli diyaloğun kurulmasını desteklediklerini vurgulayan Kirby, her iki hükümete de ‘ortak düşman’ IŞİD’e odaklanmaları çağrısında bulundu.

Kirby, “Önümüzdeki günler ve haftalarda tüm tarafların, DAEŞ’e karşı savaşta çabaların birlik halinde yürütülmesinin temini için atılacak adımları yakından koordine etmesi şart” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, Irak başbakanının muhatabı olmadığını ve Türkiye’nin Irak’ta bildiğini okuyacağını söylemişti. Erdoğan şunları söylemişti:

“Biz şu anda Irak’ta yakında da Musul’da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus’ta katıldıysak, nasıl Rai’de katıldıysak, yine katılacağız. Bana şahsıma hakaretler ediyor. Sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kalitemde değilsin, kıratımda değilsin Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil. Biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu Irak’ın başbakanı. Önce haddini bil. Şu anda kendileri Başika Üssü’nü kurmamız için, Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var. Bunların hepsinin canlı kayıtları var ve bugün yarın bunların hepsi televizyonlarda yayınlanacak.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.