ABD’den Türkiye’deki son gelişmelere sert tepki

ABD’den Türkiye’deki son gelişmelere sert tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’e dün basın toplantısında Mehmet Baransu, Tuncay Opçin, Yıldıray Oğur, Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın yargılandığı, Balyoz sanıklarına kumpas kurulduğu iddiasına yönelik davanın iddianamesi için ABD’nin ne düşündüğü ve Büyükelçi John Bass’ı davayı izlemeye gönderip göndermeyeceği soruldu.

Toner dava konusunda fazla bilgisi henüz olmadığını ancak hem basına yönelik davalarda hem de son olarak milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde yapılan yasanın kendilerini oldukça endişelendirdiğini dile getirdi.

Mark Toner, “Anayasa değişikliğini ifade özgürlüğü alanında kötü bir etki göstereceğinden endişeliyiz. Fikir ve parlamenter özgürlük oldukça önemlidir. Bu konuda duyduğumuz endişeleri müttefikimiz Türkiye’ye ciddi bir şekilde iletiyoruz” dedi.

Sözcü ayrıca son aylarda İstanbul’da ve Ankara’da meydana gelen terör saldırıları nedeniyle ABD’nin bu illerde görevli askeri ve diplomatik personelinin ailelerini çağırmayı düşünmediklerini de belirtti. Toner, “ABD’nin sadece Türkiye değil, bütün dünyadaki elçiliklerine ve vatandaşlarına yönelik tehdit algılarını yakından izliyoruz. Elimize ciddi bir istihbarat geçtiği vakit de bunu değerlendiriyoruz. Ancak şu an Türkiye’de belirtilen yerlerde ciddi bir tehdit istihbaratı almadık. Fakat bu her an değişebilecek bir durum” yorumunu yaptı.

ABD Mart ayında Türkiye’nin güneyinde görev yapan asker ve diplomatların ailelerinin güvenlik gerekçesiyle ülkeyi terk etmesini istemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.