ABD’den Türkiye için yeni seyahat uyarsı

ABD’den Türkiye için yeni seyahat uyarsı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarını Türkiye’de artan terör saldırısı tehditlerine karşı uyardı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’ye seyahat etmeyi şu anda dikkatlice değerlendirin, terör tehdidi nedeniyle Güneydoğu Anadolu bölgesine gitmekten kaçının, Dışişleri Bakanlığı ABD devleti çalışanlarının İstanbul’a ve Türkiye’nin Güneydoğu bölgesine resmi seyahatlerine kısıtlama getirdi, bu 29 Ekim 2016 tarihli seyahat uyarısının yerini alıyor” dendi.

Açıklamada, Amerikan vatandaşlarının sınırdışı edildiği ya da gözaltına alınarak olağanüstü hal kanunları avukatları ve aile üyeleriyle görüşmelerine izin verilmediği kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, gözaltına alınan veya tutuklanan ve aynı zamanda Türk vatandaşı olan Amerikan vatandaşlarına konsolosluk çalışanlarının ulaşımının engellenmesi ya da geciktirilmesi olaylarına daha sık rastlandığını da belirtti.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki güvenlik durumunun Amerikan vatandaşları üzerindeki etkisini gözlemlemeye devam ettiği belirtilerek

Amerikan vatandaşlarına travel.state.gov adresinden STEP adlı programa kaydolmaları tavsiye edildi.

Açıklamada, 29 Ekim 2016 tarihli uyarıya atıfta bulunularak İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu’nda çalışanların aile üyelerinin Türkiye’den ayrılma kararının geçici olarak yürürlükte olduğu da hatırlatıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Amerikan devleti için İstanbul’a ve İstanbul’dan seyahat eden bütün uluslararası ve ulusal yetkililerin Dışişleri Bakanlığı’ndan onay alması gerektiğini de vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’den ayrılma emri verme kararı, aşırılık yanlısı grupların İstanbul’da Amerikan vatandaşlarına ve görevlilerine saldırma girişimlerinde bulunma tehdidinin devam ettiği yolundaki güvenlik bilgisine dayandığı kaydedildi.

Bu emrin sadece İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu’nu kapsadığı, Türkiye’deki Amerika’ya ait diğer diplomatik görev yerlerini kapsamadığı kaydedildi. Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nin, İstanbul ve Adana’daki konsoloslukların açık olduğu ve tam kapasite hizmet verdiği de açıklamada kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye’deki Amerikan devlet çalışanlarının Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Bitlis ve Elazığ’a gitmelerine yönelik seyahat kısıtlamasının hala yürürlükte olduğu hatırlatıldı.

Türkiye’deki Amerikan Büyükelçiliği’nin, tehdit ve gösteriler dahil güvenlik sorunları gerekçesiyle personelinin bu bölgelere gitmesini yasaklayabileceği de belirtildi.

Amerikan vatandaşlarına Türkiye’nin Suriye’deki askeri faaliyetleri sürerken, Suriye-Türkiye sınırına yakın büyük yerleşim birimlerine gitme planlarını erteleme çağrısı da yapıldı.

Açıklamada Türkiye-Suriye sınırının kapalı olduğu da hatırlatıldı.

Amerikan vatandaşlarına açıklamada şu uyarılar yapıldı:

-Türkiye’nin güneydoğu bölgesine seyahat etmekten kaçının, özellikle de Türkiye Suriye sınırına yakın yerleşim yerlerinden,

-Büyük kalabalıklardan, popüler turistik mekanlardan uzak durun,

-Özellikle turistlerin yoğun olduğu kamu alanlarında mümkün olan en üst düzeyde dikkat gösterin, temkinli olun,

-Siyasi toplanmalar ve gösterilerden uzak durun,

-Acil bir durumda yetkililerin yönlendirmelerine uyun,

-Güvenlik önlemlerinin yeterli olduğu otellerde kalın,

-Yerel medyayı takip edin.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.