ABD’den Rusya’nın BMGK’ya getirmeyi düşündüğü tasarıya destek

ABD’den Rusya’nın BMGK’ya getirmeyi düşündüğü tasarıya destek

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) IŞİD’in de bulunduğu terör örgütlerinin finans kaynaklarının yasaklanmasını daha sıkı takip edecek tasarı hazırlıklarına olumlu baktıklarını söyledi.

BMGK’nın Aralık ayı başkanı olarak, yapılacak çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Büyükelçi Power, Rusya’nın getirmeyi düşündüğü tasarıda “ortak amaçlarının” olduğunu söyledi.

IŞİD’in, petrol satarak ve uluslararası finans sisteminden elde ettiği geliri durdurmak gerektiğini belirten Amerikalı büyükelçi “Yani, paylaştığımız ortak amaçlarımız var ve bu ortak amaçlarımızdan umudumuzu kaybetmedik” dedi.

BMGK geçici başkanı, Aralık ayında El Kaide ve IŞİD’e karşı yapılacak yaptırımların da konuşulacağını söyledi. Konsey, öncelikle Rusya’nın hazırlamayı düşündüğü tasarıyı değerlendirecek.

Rusya BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitaly Churkin’in tasarı üzerinde çalışmaya devam ettiklerini ve çok karmaşık bir şey olmadığını ifade etmişti. Moskova, hazırladığı tasarının bir kopyasını geçtiğimiz hafta sadece ABD, Çin ve diğer birkaç konsey üyelerine gönderdiği ifade edilmişti.

Rusya’nın getirmeyi düşündüğü tasarı, IŞİD’in bulunduğu bölgelerde petrol ve tarihi eser ticaretinin yasaklanması kararının bir devamı olacağı öngörülüyor. IŞİD’e fidye ödenmesinin yasak olduğu bir daha teyit edilmesi bekleniyor.

Halihazırda IŞİD’le herhangi bir ticari faaliyette bulunmak yasak.

Öte yandan Büyükelçi Power, aralık ayında Kuzey Kore’de yaşanan insan hakları durumuna ilişkin toplantının da planladığını söyledi.

Kuzey Kore’de işlendiği iddia edilen insan hakları ihlalleri ilk kez 22 Aralık 2014’te BM Güvenlik Konseyi gündemine alınmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.