ABD’den Kazakistan’a nükleer teşekkürü

ABD’den Kazakistan’a nükleer teşekkürü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran ile yapılan nükleer görüşmelere ev sahipliği yaptığı için Kazakistan’a teşekkür etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile yaptığı telefon konuşmasında İran’ın nükleer programına yönelik çözüm sürecinde ev sahipliği yapan Kazakistan’a teşekkür etti.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki ülke dışişleri bakanları arasında telefon görüşmesi yapıldığı bildirildi. Kerry’nin Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov’u aradığı açıklandı. Kerry’nin İran ile yapılan nükleer müzakerelerde Kazakistan’ın çabasını övdüğü ve bundan dolayı teşekkür ettiği belirtildi.

Açıklamada nükleer silahsızlanma konusunda Kazakistan’ın örnek bir siyaset izlediğine dikkat çeken ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kazakistan’ın Batı ülkeleri ve İran’ın nükleer görüşmelerine iki defa ev sahipliği yaptığını ve sonuç alınması için Kazak makamlarının büyük çaba harcadıklarına vurgu yaptı.

Kerry ayrıca, Afgan ulusal güvenlik güçlerinin desteklenmesi, Afganistan’daki durumun istikrara kavuşması için Kazakistan’ın gayretlerinin de yine takdire şayan olduğunun altını çizdi.

Görüşmede Yerlan İdrisov’un ise ülkesinin bölgenin güven ve istikrara kavuşması için her türlü yardıma ve çabaya hazır olduğunu ve bunu seve seve yaptığının ifade etti.

Kazak bakan ayrıca Kazakistan’ın 2050 stratejileri arasında bölgede huzur ortamının sağlanmasına yönelik önemli stratejiler olduğunu da hatırlattı:

2013 yılında, İran ile BM Güvenlik Konseyi üyesi İngiltere, Fransa, ABD, Çin ve Rusya + Almanya arasında yapılan nükleer programla ilgili görüşmeler Kazakistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş, ancak herhangi bir ilerleme sağlanamamıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.