ABD’den Başika saldırısına kınama

ABD’den Başika saldırısına kınama

ABD yönetimi Irak’taki Başika Kampı’na yönelik saldırıyı kınadı. Irak ve Türkiye arasında işbirliğinin artırılması çağrısı yapan Beyaz Saray, Irak’ın egemenliğine saygı duyulması gerektiğini belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, saldırıya ilişkin haberlerin takip edildiği kaydedildi. Açıklamada, “Verileri doğrulamaya çalışırken, bu türden herhangi bir saldırıyı kınıyor ve yaralanan ya da hayatını kaybedenler için üzüntülerimizi bildiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Irak ve Türkiye arasındaki gerilimi azaltması ve diyalog çağrısının yapıldığı açıklama, “Irak’ın güvenliğinin, egemenliğinin desteklenmesini sağlamak ve Türkiye ile Irak’ın IŞİD’e karşı işbirliğini güçlendirmek her zamankinden daha önemli olacak” ifadelerine yer verildi.

BIDEN ABADİ İLE GÖRÜŞTÜ

Beyaz Saray’dan yapılan bir diğer açıklamada ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile görüştüğü kaydedildi. Görüşmede Joe Biden, Türk askerlerinin Irak hükümetinin rızası olmadan Kuzey Irak’a konuşlandırıldığını not etti.

İki lider de Türk askerlerinin bir kısmının geri çekilmesini memnuniyetle karşıladı. Bölgedeki herhangi bir yabancı askeri kuvvetin ancak Irak hükümetinin koordinasyonu ve izniyle Irak’ta bulunabileceğini belirterek geri çekilmenin devam etmesi gerektiği konusunda anlaştı.

Biden, ABD’nin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik taahhüdünün bir kez daha dile getirdi. Türkiye’den de benzer şekilde Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyması çağrısı yapan Biden, Irak hükümeti tarafından izin verilmeyen her türlü askeri gücünü Irak’tan geri çekmesini istedi. Biden ayrıca iki ülke arasında diyaloğun devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.