ABD’deki Türk uzmanlardan ‘Demokratikleşme Paketi’ yorumu

ABD’deki Türk uzmanlardan ‘Demokratikleşme Paketi’ yorumu

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi (SETA) Washington Direktörü Erol Cebeci, ‘Demokratikleşme Paketi’nin içeriğinin olumlu olduğunu ancak bununla birlikte Heybeliada Ruhban Okulu ve Alevi meselesine dair atılacak adımların Türkiye’ye büyük kazançlar getirebileceğini söyledi.

SETA Washington Direktörü Erol Cebeci, Zaman Amerika’ya Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketini ve paketin ABD yönetimince nasıl karşılandığını değerlendirdi.

Türkiye’de genel manada paketin içerisinde olanlardan ziyade olmayanların tartışıldığını dile getiren Cebeci, “Paketin içeriği ne olursa olsun bu ve benzeri tartışmalar olacaktır.” dedi.

Pakette yer almayan Alevi melesi ve Heybeliada Ruhban Okulu konusunda daha fazla adım atılabileceğine dikkat çeken Cebeci, “Hangi dine mensup olursa olsun, bir insan kendi dinini öğretmek üzere bir grup insanı eğitmek için bir okul veya bir yer arıyorsa, ben Sayın Başbakanın ve bakanların, bir grubun dinini öğrenmeye çalışmalarına destek olacaklarını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Bir insanın cem evini ibadethane olarak kabul etmesine saygı duyulması gerektiğini ifade eden Cebeci, “İnsanları inançları ile ilgili konularda serbest bırakmamız gerekiyor. Velev ki o inanç hakkında kim ne düşünüyorsa düşünsün.” ifadelerini kullandı.

Paketin Kürt meselesi konusunda yeterli olmadığını düşünenlerin olduğunu dile getiren Cebeci atılan adımların küçük olmadığını söyledi.

ABD’de de genel manada paketin olumlu bulunduğunu bununla birlikte Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Heybeliada Ruhban Okulu’nun içerikte bulunması gerektiği yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Cebeci, açıklamaya sebep olarak bazı Kongre üyelerinin Türkiye’deki bu mesele ile yakından ilgilenmesini gösterdi.

HÜKÜMETİN TAVRI OLUMLU

Washington’da faaliyet gösteren Rethink Enstitüsü Genel Direktörü Fevzi Bilgin, pakette birçok konuyla ilgili belli değişiklikler olmakla birlikte radikal adımların atılmadığını söyledi. Aleviler ile ilgili bir başlığın olmamasını ilginç bulan Bilgin, “Ancak pakette olmasa dahi bu konuda hükümetin tavrının olumlu olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Seçim sistemi hakkında da konuşan Bilgin, dar bölge seçim sistemine geçilmesi halinde Türkiye’nin siyasi kültüründe büyük değişiklik olacağını, bu sistemin meclisin bağımsızlığını artıracağını ifade etti.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.