ABD yardımında ‘uçuşa yasak bölge’ yok, silahların neler olacağı ise henüz net değil

 

Beyaz Saray geçtiğimiz perşembe Suriye’de Beşşar Esed’e bağlı askerlerin birkaç defa kimyasal silah kullanıldığına dair ellerinde yeterli delilin olduğunu açıklamasının ardından dünde bu ülkedeki muhaliflere doğrudan silah yardımı yapacağını duyurdu.

Esed’in iktidarda kalabilmesi için İran ve Rusya’nın maddi desteklerinin son aylarda artmasının yanında Lübnan’daki Hizbullah milislerinin de doğrudan savaşa müdahil olmaları Washington’un Suriye politikasını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Suriye’de muhaliflere silah yardımı yapacağını açıklayan Amerikan yönetimi, uçuşa yasak bölge oluşturulması seçeneğinin ise henüz masada olmadığını açıkladı.

Beyaz Saray, Kongre’de özellikle bazı Cumhuriyetçi senatörlerin Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulması isteklerini pahalı ve riskli olması nedeniyle sıcak bakmadığı bildirildi. Başkan Obama’nın Ulusal Güvenlik Baş danışman yardımcılarından Benjamin J. Rhodes, ‘‘Bizim için en iyisi muhalif güçlenlerinin modernize edilmesi’’ dedi.  

Amerika’nın Suriye’ye asker gönderme niyetinde olmadığının altını çizen Rhodes, uçuşa yasak bölge oluşturulması durumunda bunun için askeri güç gerektireceğine dikkat çekti.

YARDIMIN İÇERİĞİ VE MİKTARI NET DEĞİL

Gözler Amerika’nın muhaliflere yapacağı yardımının neleri kapsayacağına yöneldi. Washington’da bazı kaynaklar yardımın içinde makinalı tüfek ve mermi dışında tanksavar gibi silahların da olacağı görüşünde. Ancak itidali elden bırakmayanlar ise ‘tanksavar’ın ağır silahlar kapsamına girmesinden dolayı gönderilmeyeceği görüşünde. Washington Post gazetesinin blog yazarlarından Max Fisher, Obama hükümetinin muhaliflere sadece hafif silah göndermesi durumunda bunun yalnızca Suriye’de İran’ın zaferini biraz yavaşlatmaktan öte bir işe yaramayacağı düşüncesinde.

Başkan Barack Obama’ya Suriye’de muhaliflere daha fazla yardım etmesi konusunda Cumhuriyetçi senatörlerden John McCain ile Graham Lindsey başı çeken isimler olurken eski başkanlardan Bill Clinton’da Beyaz Saray’ın daha agresiv bir politika izlemesi gerektiği konusunda baskı yapıyor.

Amerika’nın Suriye’deki muhaliflere yardım miktarı konusunda da hala soru işaretleri aydınlatılmış değil. Suriyeli muhaliflere bugüne kadar 515 milyon dolar tutarında insani yardımda bulunan Amerikan devleti, silah yardımı konusunda ne ölçekte ve ne kaç dolar tutarında bir yardım öngördüğü henüz bilinmiyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.