ABD ve Rusya’dan Suriye’de saldırmazlık anlaşması

ABD ve Rusya’dan Suriye’de saldırmazlık anlaşması

Rusya ve ABD, Suriye’de terör örgütü IŞİD’e yönelik operasyonlarda iki ülke uçaklarının karşı karşıya gelmemesi konusunda anlaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya ve ABD hava güçlerine ait uçakların Suriye hava sahasında tehlikeli yakınlaşmaları önlemek için bilgi paylaşımını öngören bir dizi kural ve sınırlamanın getirildiği belirtildi.

Anlaşmayı olumlu olarak değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke askeri birlikleri arasında iletişim kanallarının aralıksız 24/7 çalışacağını belirtti.

Washington’ın anlaşmanın detaylarını IŞİD terör örgütüne karşı kurulan koalisyon içinde yer alan diğer ülkelerle de paylaşacağını ifade eden Rusya Dışişleri Bakanlığı, iki ülke potansiyelinin terörle mücadelede işbirliğinin yüksek potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.

Moskova, anlaşmanın teknik olduğunu, bununla birlikte Suriye hükümetinin talebi dışında gerçekleşen operasyonların uluslararası hukuka aykırı olduğu yönündeki pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ABD’nin anlaşmayı içeren memorandumunu kendilerine gönderdiğini teyit etti.

ABD Savunma Bakanlığı da Suriye’de koalisyon güçlerinden farklı olarak operasyon düzenleyen Rusya ile anlaşma sağladıklarını teyit etti. Pentagon, Rusya’nın talebi üzerine anlaşmanın içeriğinin açıklanmayacağını, iki ülke uçaklarının çatışma riskinin en aza indirilmesi konusunda mutabakata varıldığını vurguladı.

Suriye hükümetinin talebi üzerine 30 Eylül’den bu yana IŞİD terör örgütü hedeflerine yönelik hava operasyonları düzenleyen Moskova, hava sahası ihlalleri ve Amerikan uçakları ile tehlikeli yakınlaşma nedeni ile sık sorunlar yaşıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.