ABD ve İran liderleri görüşecek mi?

ABD ve İran liderleri görüşecek mi?

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ABD Başkanı Barack Obama arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen mektuplaşmanın ardından iki liderin önümüzdeki hafta, New York’ta, Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarında yüz yüze görüşebileceği öne sürülüyor.

Eğer görüşme gerçekleşirse, 1979 İran devriminin ardından, Obama ve Ruhani, iki ülkenin yüz yüze görüşen ilk liderleri olacaklar. İki ülke arasında en son üst düzey görüşmeler 1977 yılında ABD Başkanı Jimmy Carter ile İran Şahı Rıza Pehlevi arasında gerçekleştirilmişti.

 

Geçtiğimiz pazar günü, Başkan Obama’nın ABC Televizyonu’nda İran lideri Ruhani ile mektuplaştıklarını doğrulaması ve aralarında nükleer silahlanma konusu ile Suriye meselesi üzerinde diplomatik açılımın olduğunu netleştirmesi iki liderin bir araya gelecekleri yönündeki iddiaları güçlendirdi. Ancak Obama, yaptığı açıklamalarda İran’la müzakere etmenin her zaman zor olduğunu ve yeni seçilmiş Ruhani’nin de bu durumu birden bire kolaylaştırabileceğini düşünmediğini söyledi. ABD Başkanı, uyguladığı nükleer program nedeniyle 11 yıldır uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalan İran’ın Suriye’de yaşanan kimyasal silah krizinin ardından alması gereken dersin, sorunların diplomasiyle çözülebileceği olduğunu belirtti. Ayrıca Obama, nükleer silah meselesinin bölgenin istikrarı ve İsrail’in güvenliği açısından kendileri için kimyasal silah probleminden çok daha ciddi bir konu olduğunu dile getirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.