ABD ve İngiltere, gazeteci boğazlayan IŞİD üyesinin peşinde

ABD ve İngiltere, gazeteci boğazlayan IŞİD üyesinin peşinde

Radikal selefi örgüt IŞİD militanlarının Amerikalı bir gazetecinin kafasını kestikleri bir video kaydını yayınlamaları, tüm dünyada infiale yol açtı.

James Foley isimli gazeteciyi öldüren yüzü kapalı militanın konuşmasından, onun İngiliz olduğu sonucuna varan ABD’li ve İngiliz yetkililer, militanın kimliğini tespit etmek için yoğun bir çabaya girişti. Videodaki şahsın İngiliz olduğunun göründüğünü söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, “Atlantik’in her iki yakasındaki istihbarat kuruluşları, öncelikli olarak videonun gerçekliğinin teyidi, daha sonra da videodaki kişinin tespiti için uğraşıyor.” ifadelerini kullandı. İngiltere Başbakanı David Cameron ise görüntünün yayınlanmasının ardından tatilini yarıda keserek Londra’ya döndü.

Videoda, turuncu bir tulum giydirilmiş ve saçları tıraş edilmiş olan Foley, yere diz çökmüş olarak dururken yanındaki siyah giysili ve maskeli bir kişi İngiliz aksanıyla konuşuyor. Daha sonra maskeli kişi Foley’in başını kesiyor. Videonun sonunda görülen yine turuncu tulumlu bir başka kişi ise bir diğer Amerikalı gazeteci ‘Steven Joel Sotloff’ olarak tanıtılıyor. Maskeli adam, “Obama, bu Amerikan vatandaşının hayatı senin kararına bağlı.” diyor. Video, ABD’nin Irak’ta IŞİD hedeflerini havadan vurmasının ardından yayınlandı. ABD Başkanı Barack Obama da bir açıklama yaparak şantaja rağmen IŞİD’e yönelik saldırılarının süreceğini söyledi. Uzmanlar, IŞİD’in Amerika’ya karşı gerçekleştirdiği ilk eylem olması nedeniyle infazın bir dönüm noktası olabileceğini belirtiyor.

Foley, 22 Kasım 2012 tarihinde Kuzey Suriye’den Türkiye’ye geçmek üzere sınıra doğru ilerlediği sırada silahlı kişilerce kaçırılmıştı. Merkezi Boston’da olan bir internet gazetesi için çalışan Foley beş yıldır Ortadoğu’da muhabirlik yapıyordu. 40 yaşındaki Foley daha önce Libya’da da kaçırılmış, ancak serbest bırakılmıştı. Videonun gündeme düşmesinin ardından bir mesaj yayınlayan Foley’in ailesi, “Oğlumuz Jim ile daha önce hiç bu kadar gurur duymamıştık. O, Suriyeli insanların acılarını dünyaya duyurmaya çalışırken hayatını kaybetti.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.