ABD Suriye’de IŞİD’i vurmak için keşif uçuşlarına başladı

ABD Suriye’de IŞİD’i vurmak için keşif uçuşlarına başladı

Irak’ta hedef aldığı IŞİD’i Suriye’de de vurmaya hazırlanan ABD, bu yönde ilk adımı atarak keşif uçuşlarına başladı. Operasyon kararının Suriye üzerindeki keşif uçuşlarından edinilecek istihbarata bağlı olduğunu yazan Amerikan medyası, Washington’un muhtemel harekatta Esed rejimiyle işbirliği yapmayacağını kaydetti.

Radikal selefi örgüt IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamların ardından alarma geçen ABD, Irak’tan sonra Suriye’de de IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonlarına hazırlanıyor. Amerikan ordusu bu kapsamda ABD Başkanı Barack Obama’nın emriyle Suriye üzerinde insanlı ve insansız hava araçlarıyla keşif uçuşlarına başladı. Amerikan medyası, istihbarat uçuşlarının Suriye’de Amerikan askeri harekâtına yönelik önemli bir adım olduğu yorumunu yaparken Obama yönetiminin Esed rejimi karşıtı ılımlı muhalif gruplara yönelik desteğini de artırdığını yazdı. ABD ordusu ve Beyaz Saray kaynaklarına göre, önceki gün Esed rejimi adına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in ‘IŞİD’e karşı işbirliği’ çağrısına rağmen Washington, hava operasyonları için Şam’ın onayına başvurmayacak. Washington, Şam yönetimiyle herhangi bir şekilde işbirliği yapılmasının, Irak ve Suriye’nin Sünni kesimlerini küstürmesinden ve böylece IŞİD’in tabanını genişletmesinden endişe ediyor. Obama yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in bir an evvel iktidardan gitmesini isteyen Türkiye ve Suudi Arabistan’ı da IŞİD’le mücadelede yanına alabilmek için Şam’la temasa geçmeye soğuk bakıyor. Obama dün yaptığı açıklamada ‘IŞİD gibi bir kanserin kökünün kazınmasının kolay ve hızlı olamayacağını’ söylerken bölge ülkelerini bir uluslararası koalisyon kurmaya çağırdı.

Şam ile işbirliği yapmadan rejimin güçlü hava savunma sistemini nasıl devre dışı bırakacağı tartışmalarına yer veren New York Times gazetesi ise Suriye sınırına yakın uçan jetlerden ateşlenecek güdümlü füzelerle IŞİD’in üst düzey yönetici kadrolarının hedef alınabileceğini yazdı. IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’daki hedeflerin de vurulmasının gündemde olduğunu belirten NYT’ye göre sinyal bozucularla Suriye radarlarının geçici olarak bozulması ve hedeflerin Suriye içerisinde vurulması da bir seçenek. Gazeteye göre, radarlara yakalanmayan B-2 bombardıman uçakları ya da denizden ateşlenecek Tomahawk füzeleri de IŞİD hedeflerini vurmakta kullanılabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.