ABD, Sinirlioğlu’nu yalanladı: Güvenli bölge söz konusu değil

ABD, Sinirlioğlu’nu yalanladı: Güvenli bölge söz konusu değil

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun “Türkiye ve ABD’nin Suriye sınırında güvenli bölge konusunda anlaştığı” şeklindeki açıklamasını yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada güvenli bölge konusunda anlaşmanın söz konusu olmadığını dile getirdi. Toner, gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna, “Herhangi bir çeşit güvenlik bölgesi anlaşması söz konusu değil.” cevabını verdi.

Türkiye ile varılan tek anlaşmanın IŞİD’e hava operasyonları yürütmek adına Türkiye’deki hava üslerinin koalisyon uçaklarının kullanıma açılmasıyla sınırlı olduğuna dikkat çeken Toner, “Bu podyumda ve diğer açıklamalarımızda çok açık olduk ki herhangi bir alan veya güvenlik bölgesi yok.” dedi.

“TÜRKLER NİYE BÖYLE YAPIYOR?”

Toner’ın Sinirlioğlu’nun iddialarını yalanlamasının ardından bir gazeteci, “Türk hükümet yetkililerinin böylesi iddialarda bulunmaları yararlı mı? Neye ulaşmayı amaçlıyorlar?” şeklindeki bir soru sordu. Toner bu soruya yorum yapmaktan kaçındı. Sadece ABD’nin bu konudaki düşüncesini aktarabileceğini dile getirdi.

Toner, YPG ile ilgili bir soruya, ABD’nin YPG’nin bölgedeki mücadelesini ‘kesinlikle’ desteklediklerini ve işbirliğini sürdüreceklerini cevabını verdi.

ABD, 15 GÜN ÖNCEDE SÖZCÜYÜ YALANLAMIŞTI

Sözcü Toner, 15 gün kadar önce temmuz ayı sonunda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in “YPG güçlerine hava desteği verilmesi hususu ABD ile varılan mutabakatımızın unsurlarından biri değildir.” açıklamasını yalanlamış ve koalisyon güçlerinin YPG’ye yardım yapacağını dile getirmişti.

MAYIS AYINDA DA ÇAVUŞOĞLU’NU YALANLANMIŞTI 

Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz mayıs ayında, “Suriyeli muhaliflere havadan yardım etmek için ABD ile prensipte anlaşıldığı” şeklindeki iddiaları da o dönemde bizzat ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü James B. Brindle tarafından yalanlanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.