ABD Şili darbesini de kabul etti

ABD Şili darbesini de kabul etti

Ulusal Güvenlik Arşivi, dün açıkladığı belgeler ışığında ABD’nin, 40 yıl önce Şili’nin demokratik bir şekilde seçilmiş Allende Hükümetinin askeri bir darbeyle devrilmesini desteklediğini ortaya çıkardı.

Dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Kissenger’ın darbede önemli rol oynadığını kanıtlayan belgelerde, Salvador Allende hükümetinin bir model olarak ortaya çıkmaması için General Augosto Pinochet’in askeri darbesi ve ardından diktatörlüğünün desteklenmesi konusunda Kissenger’in, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’a tavsiyede bulunduğu belirtiliyor.

Kisinger’in ABD Başkanı Nixon’la gerçekleştirdiği telefon kayıtlarının da yer aldığı belgeler, Dış İşleri Bakanı’nın darbedeki etkinliğini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Söz konusu telefon kayıtlarında, Kissinger’ın Nixon’a, ABD’nin darbeye yardım ettiğini söyledikten sonra, ‘Darbe koşullarını olabilecek en iyi şekilde oluşturduk.’ dediği belirtiliyor.

 

Nixon’un medyada yer alan liberal seslerden şikayetçi olmasının ardından, Kissinger’in cevaben ‘Eisenhover döneminde olsaydık, kahraman olurduk.’ dediği belirtiliyor.

General Augosto Pinochet, Şili Devlet Başkanı Salvador Allende’yi 11 Eylül 1973’te askeri bir darbeyle devirmiş ve 1990 yılına kadar ülkeyi diktatörlükle yönetilmişti.

CIA, bir süre önce, 1953 yılında İran’da gerçekleştirilen askeri darbede de sorumluluğunu kabul etmişti.

 

 

Şilililer, Augosto Pinochet’i iktidara getiren darbenin 40. yıl dönümünü şiddet içeren protestolar ve devlet başkanının uzlaşma çağrılarıyla andı.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.